latinica  ћирилица
26/11/2019 |  19:38 ⇒ 27/11/2019 | 07:39 | Аутор: РТРС

Невесиње: Пуцали зидови, падали димњаци... (ФОТО)

Први земљотрес, који се десио у Албанији, Херцеговце је пробудио нешто прије четири часа, да би се поновио и иза седам часова. Ипак, најјаче узнемирење, али и посљедице, оставило је подрхтавање тла око десет часова и двадесет минута. Могло се оцијенити да је био на овом подручју, а у Невесињу су пуцали зидови да друштвеним и приватним објектима, падали су димњаци, отпадао малтер. Слично је било у Љубињу и Берковићима. То подрхтавање тла извело је грађане и школску дјецу ван објеката и школа. Срећна околност је што није било посљедица по животе грађана. Већ од данас, општинске комисије сагледавају штету на терену.

Према подацима Евромедитеранског сеизмолошког центра, епицентар земљотреса јачине 5,4 степена по Рихтеру био је десет километара југозападно од Невесиња. Највећу штету претрпјеле су Музичка школа "Свети Роман Мелод" и Основна школа "Ристо Пророковић" гдје је настава прекинута. Одмах након потреса наставно особље евакуисало је дјецу.

Невесиње - Музичка школа (Фото: РТРС)

- Зидови су пуцали, падале су сијалице са плафона, предмети са столова. Прашина на све стране. Ово је стар објекат, изграђен 60-тих година прошлог вијека - рекла је директора Музичке школе "Свети Рома Мелод".

Невесиње - Музичка школа (Фото: РТРС)

Директорка ОШ "Ристо Пророковић" у Невесињу Мара Шаран истиче да су и ђаци и наставници били преплашени.

- Ипак, одреаговали смо у складу са прописима. Сва дјеца су евакуисана и након што су изашли из објекта, одлучили смо да их више не враћамо у школу - додала је Шаран.

Невесиње (Фото: РТРС)

Ово је један од најјачих земљотреса у историји који је погодио општину. Сличан потрес забиљежен је и 1907. године. Најважније, поручује начелник невесиња Меленко Авдаловић, јесте то што нема повријеђених. Штета ће, каже бити санирана и надокнађена. Прецизних информација о посљедицама земљотреса још нема.

Младен Зубац, начелник Штаба за ванредне ситуације општине Невесиње, каже да ће оформити комисију за процјену штете и одредити "кризне тачке", односно објекте који више нису погодни за боравак.

Тло се тресло и у Љубињу. Страдали су поједини аутомобили, кровови и димњаци. Мања материјална штета настала је и на општинској згради. Као и у Невесињу, и у овој општини данас је прекинута настава.

Фото: РТРС

Снажно подрхтавање тла осјетило се и у Сарајеву, гдје су се на појединим зградама појавиле пукотине и оштећења. На једном од снимака, који се појавио на интернету, виде се испуцали зидови и под у стамбеној згради у сарајевском насељу Ступ. Осим у Сарајеву штете је било и у Мостару на старим зградама. Подрхтавање тла осјетило се и у Бањалуци.

Повезане вијести:

Сутра нема наставе у Херцеговини

Земљотреси погодили Херцеговину

Апел грађанима да остану прибрани у случају нових земљотреса