latinica  ћирилица
27/11/2019 |  09:35 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

НСРС: У наставку сједнице о Приједлогу закона о трговини

Вечерњи дио засједања Народне скупштине окончан је расправом о Приједлогу закона о трговини. Расправа о овом приједлогу биће настављена сутра.

20.00 - Расправом о Приједлогу закона о трговини усутра у 10.00 часова биће настављена 8. редовна сједница Народне скупштине Републике Српске.

Посланици су размотрили Приједлог закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама, којим се прописују услови и поступак за расправљање имовинско-правних односа насталих узурпацијом земљишта које је од 6. априла 1941. године било државна својина.

18.30 - Шеф посланичког клуба СНСД-а Игор Жунић предложио је у име овог клуба амандман на Приједлог закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама у којем се узурпацијом сматра и свако самовласно заузимање, односно бесправно држање пољопривредног или шумског земљишта у својини носилаца својине јавног права.

Током скупштинске расправе о Приједлогу овог закона, Жунић је рекао да се предложеним амандманом омогућава и расправљање спорних имовинско-правних односа на узурпираном земљишту које узурпант није напустио, није депосједиран иако су спорни имовинско-правни односи на узурпираном земљишту правоснажно окончани осамдесетих година прошлог вијека по раније важећим прописима.

Министар попољопрвреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да ресорно министарство настоји да помогне људима на узурпираном земљишту које се односи на ортачке шуме.

- Мислим да предложени амандман СНСД-а не рјешава овај проблем, али га на неки начин релаксира - истакао је Пашалић.

Посланик СП-а Ристо Марић сматра да узурпант није онај ко је насљедио шуму и шумско земљиште и за њу уредно плаћа држави порез. Марић каже да је логично да се право својине над земљиштем да насљедницима који су за њега годинама плаћали порезе, обавезе и чували га, а не да га узме држава.

17.00 - Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је након редовне паузе посланичком расправом о Приједлогу закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама. Пред посланицима су и приједлози закона о трговини и о измјенама и допунама Закона о стварним правима.

15.00 - У НСРС редовна пауза до 17 часова

14.55 - Приједлогом закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама прописују се услови и поступак за расправљање имовинско-правних односа насталих узурпацијом земљишта које је од 6. априла 1941. године било државна својина, рекла је у Парламенту Српске директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић.

Образлажући овај приједлог закона пред посланицима, Предраговићева је рекла да је законским рјешењем дефинисано да надлежни орган путем вјештака пољопривредне и шумарске струке, осим културе узурпираног земљишта, утврђује старост шуме и дефинисан је рок у којем је узурпант дужан да напусти земљиште уколико му се рјешењем надлежног органа не призна право својине на узурпираном земљишту. Она је рекла да је овим законом додатно дефинисано да узурпант којем није признато право својине има право накнаде за трајне културе подигнуте на узурпираном земљишту и да је та накнада у вриједности чистог приноса.

Приједлог закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама, који је на разматрању у Народној скупштини Српске, има за циљ да се омогући брже и ефикасније рјешавање имовинскоправних односа који су настали узурпацијом земљишта у својини носилаца својине јавног права. Приједлогом закона прецизирано је ко сноси трошкове поступка уколико му се не призна право својине на узирпираном земљишту, а ко у осталим случајевима и шта је са поступцима за расправљање имовинскоправних односа насталих узурпацијим земљишта, наводи се у образложењу овог законског рјешења.

 

14.30 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је по хитном поступку Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о порезу на доходак, чији је циљ да, у складу са опредјељењем Владе Српске, буде подстакнут развој тржишта добровољног пензионог осигурања као посебног облика дугорочне намјенске штедње.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у завршној ријечи да ће овај акт имати значајне ефекте, додајући да је Европски добровољни пензиони фонд било потребно више и боље промовисати у претходном периоду.

Захваливши посланицима за конструктивне дискусије, Видовићева је навела да и штедња и кредити у Српској расту.

Влада је ове године донијела Одлуку о организовању Пензијског плана Владе Републике Српске, те закључила Уговор о приступању Европском добровољном пензијском Фонду са Друштвом за управљање Европским добровољним пензијским фондом Бањалука, на основу чега ће из сопствених средстава сваког мјесеца уплаћивати мјесечни износ од 20 КМ за све раднике у јавном сектору, што укупно износи око девет милиона КМ. 

14.00 - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да струја у Српској за привреднике и грађане никада неће бити скупља него у Федерацији БиХ.

13.50 - Предсједник Владе Републике Српскле Радован Вишковић сматра да директни порези у Српској могу бити знатно смањени само реформом индиректних пореза.

Током расправе у Народној скупштини о Приједлогу закона о измјенама и допуни Закона о порезу на доходак по хитном поступку, Вишковић је рекао да у протеклих 11 мјесеци, нажалост, није имао саговорника за разговор о овом моделу смањења директних пореза.

Он је рекао да је шанса Републике Српске у пољопривреди, али да је потребно заштитити пољопривреднике од неконтролисаног увоза и од разних лобија и регресираних цијена.

Вишковић је истакао да је поносан на чињеницу да је прије мјесец дана као премијер допринио томе да из републичког буџета буду издвојена два милиона КМ за интервентни откуп јунади.

12.50 - Посланик СДС-а Зоран Видић рекао је у Народној скупштини Републике Српске да је идеја добровољних пензијских фондова начелно добра, али да је лош покушај ако је улагање од 20 КМ по раднику у јавном сектору једини корак на плану опоравка финансијског тржишта.

- Поменути фондови нису поуздан стуб пензијског осигурања и пропадали су у бројним развијеним земљама - рекао је Видић током скупштинске расправе о Приједлогу закона о измјенама и допуни Закона о порезу на доходак, чији је циљ да се подстакне развој тржишта добровољног пензијског осигурања као посебног облика дугорочне намјенске штедње.

Шеф Клуба посланика НДП-а Драган Чавић рекао је да су измјене овог закона прихватљиве, али да та странка размишља о подношењу амандмана с циљем да се ријеше и неки конкретни проблеми грађана када је ријеч о плаћању пореза на капиталну добит при промету некретнина, које су, на примјер, наслијеђене од родитеља и слично.

11.40 - Премијер Републике Српске Радован Вишковић позвао је послодавце из приватног сектора да искористе Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о порезу на доходак и уплаћују средства за своје раднике у Европски добровољни пензијски фонд, те да га тиме јачају јер може бити важан извор инвестиција и развоја.

- Уплаћивањем новца за своје раднике у Европски добровољни пензијски фонд, они могу да запосленима повећају приходе и тиме смање њихов одлазак са ових простора - рекао је Вишковић током скупштинске расправе о Приједлогу закона о измјенама и допуни Закона о порезу на доходак, чији је циљ да се подстакне развој тржишта добровољног пензијског осигурања као посебног облика дугорочне намјенске штедње.

10.45 - Циљ Приједлога закона о измјенама и допуни Закона о порезу на доходак, који се доноси по хитном поступку, јесте да се подстакне развој тржишта добровољног пензионог осигурања као посебног облика дугорочне намјенске штедње, што је и опредјељење Владе Српске, рекла је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић. Она је, образлажући ово законско рјешење у Народној скупштини, рекла да је ова измјена важна да би био спроводив претходно размотрени сет закона о повећању плата радницима у управи, просвјети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу.

Видовићева је нагласила да се јачањем поменутих пензионих фондова јача финансијско тржиште Српске, те да су се за то опредијелили да би подстакли људе на ту дугорочну намјенску штедњу.

------------------------------------------------------------------------------

Народна скупштина разматраће и Приједлог закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама, Приједлог закона о трговини и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о стварним правима.

Народни посланици синоћ су размотрили сет приједлога закона о измјенама и допунама закона, који омогућавају повећање плата појединим буџетским корисницима, од пет до 20 одсто.

Опозиција је негодовала због хитности поступка и обједињене расправе о седам закона, док су владајући истицали да је најважније што ће плате бити повећане, и то из реалних извора.