latinica  ћирилица
27/11/2019 |  10:12 ⇒ 12:14 | Аутор: РТС

Дан жалости у Албанији послије земљотреса, број жртава порастао на 27 (ВИДЕО)

Спасилачке службе трагају за преживјелима под рушевинама након разорног земљотреса који је јуче погодио Албанију. Синоћ око 19 часова регистрована су још два потреса.

Први, јачине 4,7 по Рихтеру, а након неколико минута – још један сличног интензитета. Мјештани који су остали без домова ноћ су провели у шаторима. Број жртава порастао на 27 а има више од 650 повријеђених. Влада прогласила ванредну ситуацију на подручју Драча и Тиране.

У Албанији је дан жалости, а заставе на свим институцијама спуштене су на пола копља због жртава земљотреса јачине 6,4 јединице Рихтерове скале, који је јуче погодио ту земљу.

Ванредно у Драчу и Тирани

Влада Албаније прогласила је ванредну ситуацију на подручју Драча и Тиране, областима које су највише погoђene земљотресом.

Премијер Еди Рама је рекао да је ванредна ситуација проглашена на основу Устава и закона, што, како је рекао, не подразумијева само одлуке по питању финансија већ и низ других мјера.

Из рушевина је извучено око 45, а трага се за још десетак.

Све спортске дворане у престоници Албаније отворене су за збрињавање грађана.

Помоћ је стигла из земаља Европе и свијета, као и Србије, чији је Сектор за ванредне ситуације МУП-а послао 13 припадника Специјалистичког тима претрагу и спасавање из рушевина.

Епицентар је био на дубини од 12 километара у близини Драча.

Посљедице земљотреса најтеже су у месту Туман, 30 километара сјеверно од Тиране, као и у Драчу.

Председник Иљир Мета је отказао традиционални пријем поводом Дана независности који је био заказан за сутра. 

Јучерачњи потрес се осејтио и у Црној Гори, Северној Македонији, Србији, Грчкој, Хрватској и БиХ, коју је јуче такође погодио јак земљотрес.

Албанију је јуче погодила и серија накнадних потреса регистрованих током дана.

У септембру ове године, потрес снаге 5,8 јединице Рихтера, догодио се у такође у непосредној близини Драча и тада је повређено најмање 70 људи, а оштећено је 500 кућа.