latinica  ћирилица
27/11/2019 |  15:48 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Тешка година за произвођаче дувана у Семберији

Тешка година за произвођаче дувана у Семберији. Због лоших временских услова род је преполовљен, а квалитет лошији од очекиваног. Ни предузеће "Дуван" неће испунити овогодишњи план откупа од 450 тона сувог листа што ће, осим губитака у производњи створити и велика дуговања према УИО, а то може зауставити производњу.

Не памте лошију годину, кажу произвођачи дувана. Кишно прољеће и сушно љето уништили су производњу.

Жарко Стојановић из Лјељенче , 40 година производи дуван. Прошле године имао је двије тоне по хектару сувог листа, а ове, ни трећину.

- Испочетка смо имали кишно вријеме, материјал је посађен у мекану земљу и због тога је онемогућен развој корјена. Одавно нисмо имали годину као ову - каже Жарко Стојановић, МЗ Љељенча.

Због смањеног приноса и скупих репроматеријала за производњу, тешко ће покрити трошкове који су ове године знатно повећани.

- Имали смо много болести ове године, напад инсеката и друго. Једва смо се одбранили од гусјеница, три до четири пута прскали, а репроматеријали су скупи - наводи Драган Јовић, семберско село Чађавица.

Овако лош квалитет и принос нису запамћени у посљедњих петнаест година, тврде у предузећу "Дуван".

Проблем ће имати са пласманом који је све лошији. На залихама још имају рода из 2014. године.

- Ми немамо пласман од када су дошле  мултинационалне компаније, угасиле су се домаће фабрике и ми више немамо купца ни у БиХ, ни Србији, ни Хрватској и дуван смо принуђени да продајемо свјетским трговцима - рекао је Чедо Јотовчевић,
директор предузећа АД "Дуван".

И то није једини проблем дуванара. Због нестварних дуговања за која их терети УИО, канцеларија у Тузли, која процјену производње темељи по основу броја засијаних сјеменки, постоји опасност да угасе производњу.

- То је чиста утопија, немогуће је у једној лабораторији постићи шта они траже, а они су то примијенили на комплетно подручје БиХ, на хиљаде њива, различитих климатских услова, падавимна, мразева... - наглашава Свето Михајловић, савјетник у АД "Дуван".

Неоснована дуговања према УИО од 2015. године до данас, предузећа "Дуван" су у око милион КМ, а слична ситуација је и код друга три организатора производње.

С обзиром на то да је доведена у питање производња дувана у Српској и БиХ, жалиће се надлежним институцијама.