latinica  ћирилица
28/11/2019 |  21:21 ⇒ 29/11/2019 | 08:16 | Аутор: СРНА

Марковић: До промјена у ЕУ свакако ће доћи

Члан Одбора Скупштине Србије за евроинтеграције Весна Марковић /СНС/ оцијенила је за Срну, поводом нацрта плана о будућности ЕУ који су осмислиле Њемачка и Француска, да нико не може предвидјети како ће се даље развијати ЕУ, али да ће до промјена свакако доћи јер је ријеч о водећим европским земљама.
Весна Марковић (фото:demostat.rs) -
Весна Марковић (фото:demostat.rs)

Марковићева је указала да је питање да ли ће се сви сагласити са француско-њемачким приједлогом документа под називом "Конференција о будућности Европе", подсјетивши да ни раније није било јединства када се пред њима нашла заједничка стратегија за рјешавање мигрантске кризе.

Када је ријеч о мигрантима, Марковићева је нагласила да "Конференција о будућности Европе" представља неку врсту нацрта, приједлога или смјерница за садашњу Европску комисију, али да не садржи детаље.

- Они само наводе кључне области којима треба да се баве у наредном периоду и да их рјешавају. На који начин, у овом тренутку не могу да кажем, али досадашње искуство је показало да су постојали унутар ЕУ потпуно супротни ставови земаља чланица за рјешавање овог питања - рекла је Марковићева.

Она каже да је мигрантска криза, осим Брегзита, можда, била први показатељ да ЕУ мора на неки начин да се реформише.

- Ми у Србији сарађивали све вријеме и сада сарађујемо са Фронтексом који ради на заштити граница ЕУ, али очекивали смо да ће ЕУ донијети заједничку стратегију за рјешавање овог питања. То се, међутим, није десило због различитих ставова чланица према овом питању - рекла је Марковићева.

Када је ријеч о европским интеграцијама региона, Марковићева наводи да је нови предсједница Еворпске комисије Урсула Фон дер Лејен изјавила да су западном Балкану отворена врата ЕУ, али да је могуће да ће дешавања унутар ЕУ успорити тај процес.

- Културно свакако припадамо Европи и мислим да наш циљ треба да буде тежња да постанемо дио ЕУ. Србија наставља да ради у том правцу јер нам је чланство у ЕУ главни спољнополитички циљ. Могуће да ће тај процес успорити дешавања унутар ЕУ јер они планирају да најприје ријеше своје унутрашње проблеме, а након тога да се баве проширењем. То је и суштина посљедњих изјава Емануела Макрона - каже Марковићева.

Марковићева је подсјетила да су први знак промјена у ЕУ били овогодишњи избори за Европски парламент, послије којих је дошло до промјене снага јер су странке које су имале највећи број посланика - народњаци и социјалисти, добиле знатно мање мандата, док су ојачале евроскептичне снаге или оне које се чак залажу за излазак својих земаља из ЕУ.

Она је напоменула да су потом услиједили иницијатива Макрона и заједничка конференција са њемачком канцеларком Ангелом Меркел о реформи ЕУ, као и план да пошаљу свој приједлог осталим држвама чланицама.