latinica  ћирилица
29/11/2019 |  14:47 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

За помоћ пријевремено рођеној дјеци око 50.000 КМ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је са представницима Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Српској "Мрвице" договорио да из средстава премијера буду намирена недостајућа средства за набавку опреме за специјалистичке офталмолошке прегледе за пријевремено рођену дјецу у Републици.

- То је неких 50.000 КМ и желимо да се ти апарати и опрема што прије нађу у нашем Универзитетском клиничком центру да бисмо помогли свим пријевремено рођеним бебама, али и другим грађанима - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да ће овим апаратима, односно терапијским третманима, бити спријечено оштећење или потпуни губитак вида код пријевремено рођене дјеце.

- Родитељи пријевремено рођене дјеце до сада су по овом питању тражили помоћ у Србији, али са новим апаратима имаће и ту врсту терапије код нас. Настојаћемо да ову опрему имамо и у другим центрима у Српској - рекао је Вишковић након састанка са представницима Удружења "Мрвице".

Данка Мирјанић из Удружења "Мрвице" захвалила је премијеру за новчану подршку и изразила наду да ће већ почетком наредне године УКЦ имати опрему за специјалистичке офталмолошке прегледе за пријевремено рођену дјецу.

- Ријеч је о ласеру офтамоскопу, који може да дјелује и на глаукоме и туморе - рекла је Мирјанићева и за новчану помоћ захвалила и предсједнику Српске Жељки Цвијановић.

Удружење "Мрвице" прикупља новац за куповину ласера и потребну опрему за специјалистичке офталмолошке прегледе, која ће терапијским третманима спријечити оштећење или потпуни губитак вида код пријевремено рођене дјеце, за шта је потребно око 92.000 КМ.

Поводом тога у Бањалуци је недавно одржано хуманитарно вече.

У Српској је, у односу на укупан број порода, 12 одсто дјеце рођено пријевремено.