latinica  ћирилица
30/11/2019 |  10:33 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

Нема ничег бољег од доброг пријатеља, осим - доброг пријатеља с чоколадом (ФОТО)

Београђани су ових дана могли да виде једну баш слатку изложбу. Експонати су израђени од најфиније белгијске чоколаде, а вјеште руке од ње су направиле уникатне чоколадне фигурице. Како изгледају ова мала слатка ремек-дјела, посјетиоци су могли да виде у РТС Клубу у Београду.

Чоколадна чаролија - тако бисмо могли да назовемо изложбу чоколадних фигура коју је Мандарина кејк шоп први пут у Србији организовао у сарадњи са белгијским произвођачем чоколаде Калебо. Пред посјетиоцима различите теме животињског царства – фарма, шумске, домаће и дивље животиње, морски свијет и свијет са сјеверног пола - све ручно рађено и осликано, направљено од најфиније белгијске чоколаде.

Тим чоколадних мајстора предводио је Крсто Радовић, за којег је ова изложба остварење давнашњег сна.

- Дуго смо се припремали. То је била моја жеља од кад сам био млади шеф, млади посластичар – да направим овако нешто у свом родном граду, и чекао сам прави тренутак. Ето, направила се некако цијела та екипа која ме подржала, и цијели тим сазрео је довољно да направимо овако нешто лијепо - истакао је Радовић.

Израда чоколадних фигура тежак је, захтјеван и дуготрајан поступак, а свакој уникатној фигури поклоњена је посебна пажња. Понекад је за само једну фигуру потребно и три дана рада.

Кристина Ђурић открива да је кућица за птичице коју је направила настала кад се поиграла бојама и чоколадом, а учествовала је у изради и других чоколадних експоната.

- Користимо разне калупе, као што су лопте, полулопте, јаја. Исто тако користимо и чоколаду за моделовање која подсјећа рецимо, на глину и онда можемо да обликујемо некешто попут птице, гране, или неке друге фигуре које се раде искључиво из тих модли као што су лопте и полулопте. Најтеже је на почетку смислити цијели концепт фигуре, које модле ћемо користити, које величине да све то буде складно, али некако - мало смо ми ушли у ту рутину, па сад нам и није толико компликовано, али – да, највећи је проблем заправо смислити цјелокупну фигуру, како ће да изгледа завршни производ. Некад у глави изгледа то да ће бити лако, а онда да се демонстрира све то је мало теже - додала је Ђурићева.

"Мандарина кејк шоп" покренута је као породични бизнис који представља удружена знања и искуства из области посластичарства, дизајна и маркетинга породица Радовић и Радојчић. Животна и професионална прича Крсте Радовића подједнако је занимљива као и сама изложба.

- Ја сам цијелу каријеру посветио посластичарству, некако – одрасли смо у пекарској породици. Од малих ногу смо кренули да радимо, стекли радне навике, наслиједили предузетнички ген. Завршио сам Средњу угоститељску школу, Вишу угоститељску школу, тако преко Више отишао прво у Америку, па за Енглеску – 10 година у Енглеској, тамо сам завршио Универзитет Западног Лондона – смјер уметност у кулинарству. После сам и магистрирао, тако да цијелу каријеру, цијели живот сам посветио посластичарству и некако - радујем се што сам остварио свој дјечачки сан да отворим посластичарницу у свом родном граду и ево сад буквално живим свој сан и уживам у сваком дану. Некако се овдје најбоље осјећам. Захваљујући каријери и даље доста путујем, и даље држим предавања по цијелој Европи, тако да волим да путујем. Имам тај немир у себи да нон-стоп волим да истражујем мјеста, упознајем људе, али ипак - ово је моја база и ово је мој град - навео је Радовић.

Очекивано, изложба се највише допала најмлађим посјетиоцима.

Након изложбе дио експоната намијењен је за декоративне сврхе, а дио као поклон вртићима, каже Крсто Радовић, чија је жеља да нека наредна изложба буде још импресивнија. Судећи по посвећености, креативности и задовољству с којом ови људи раде свој посао - нема сумње да ће тако и бити.

- За мене, чоколада је љубав, то је задовољство, то је нешто што ја радим и што волим, може се рећи, највише на свету, и уживање - истакла је Ђуровићева.

Постоји изрека која каже да нема ничег бољег од доброг пријатеља, осим - доброг пријатеља с чоколадом. При погледу на ова слатка ремек - дјела, сасвим сигурно, нико није остао равнодушан.