latinica  ћирилица
30/11/2019 |  11:34 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Лопаре: Такмичење основаца о познавању националних мањина у БиХ

У Лопарама је одржано такмичење основаца о познавању националних мањина у БиХ.

Ученици су представили историју и културу националних мањина. Такмичење је покренуто на иницијативу ОЕБС-а, а организoвaно уз помоћ локалних заједница и Удружења националних мањина Републике Српске.

Такмичење, које је окупило ученике из 17 основних школа из Угљевика, Лопара и Бијељине, промовише вриједности различитости у БиХ.

Сваку националну мањину ученици су представили кроз квиз знања, поезију, музику, плес, народне ношње и кулинарске специјалитете.

- Научили смо да су Роми прије свега један веома весео народ. Имамо њихове народне ношње. И ја имам један примјерак на себи - каже Сара Видаковић из ОШ "Ћирило и Методије", Бјелошевац.

- Представљамо Румуне и научили смо доста тога што се тиче њихових обичаја, традиције, хране - истакао је Радован Стојановић из ОШ "Свети Сава", Горње Црњелово.

- Имали смо један млади брачни пар који је дошао из Њемачке и који је угостио наше другарице из БиХ и они су разговарали генерално о њемачким обичајима, традицији - прича Јана Мрдић, ОШ "Свети Сава" из Бијељине.

Регионално такмичење основаца одржава се већ 10 година узастопно, док се већ по други пут организује управо у Лопарама. Од прошле године прерасло је локални карактер.

- Такмичи се још 20 школа и од ове године то је ушло у календар Педагошког завода на нашу иницијативу. Тако да ће се такмичити све школе у Републици Српској. Можда ове године нећемо моћи то извести, али већина школа ће се такмичити - истакао је Фрањо Ровер, предсјендик Савеза националних мањина Републике Српске.

- Мислим да је ово добар примјер да се дјеца уче суживоту, толеранцији, да уче о другима. Јер чим више знамо о другима, сигурно смо богатији и сигурно то доприноси једном квалитетнијем животу - каже налечник општине Лопаре Радо Савић.

На подручју Републике Српске живе припадници седамнаест националних мањина. Боље познавање њихове културе један је од предуслова успјешног заједничког живота, закључили су званичници.

Планирано је да завршно републичко такмичење буде одржано у априлу или мају наредне године.