latinica  ћирилица
30/11/2019 |  13:14 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Стефановић: Примјена новог закона значиће безбједнију државу

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић оцијенио је да је сутрашњи дан важан, јер ступа на снагу закон који ће бити снажна подршка у борби против нарко дилера, силоватеља, пошто ће измјене Кривичног законика олакшати примјену полицајцима, тужиоцима и судијама и помоћи у борби за безбједну Србију.
Небојша Стефановић (Фото: Н1) -
Небојша Стефановић (Фото: Н1)

- Омогућиће да сви они монструми који убију дијете добију доживотну робију. Желимо да их спријечимо да буду у прилици да понове било какву сличну врсту злочина. Овај закон омогућиће значајно строжије кажњавање повратника, никоме неће моћи да се ублажи казна -рекао је Стефановић новинарима у Палати Србије.

Он је појаснио да ће се код најтежих кривичних дјела повратницима изрицати казна које неће моћи да буде мања од половине максимално прописане казне и нагласио да неће бити могућност отпуст за најтеже злочине, преносе београдски медији.

- Хоћу да се захвалим Игору Јурићу и Фондацији `Тијана Јурић` јер сада имамо прилику да овакви злочини неће проћи некажњено -  рекао је Стефановић и додао да је МУП такође поднијео иницијативу да се ове измјене закона усвоје.

Парламент Србије је у мају усвојио измјене Кривичног законика Србије којим се укида казна затвора од 30 до 40 година и уводи доживотна казна затвора за најтежа кривична дјела.

Доживотна казна је предвиђена за тешко убиство, силовање, обљубу над малољетном особом, трудницом и немоћним лицем, што је у складу с приједлогом Фондације "Тијана Јурић" који је подржало око 160.000 грађана.

Доживотна казна затвора проширена је и на сва друга кривична дјела за која је према важећем закону предвиђена казна од 30 до 40 година.