latinica  ћирилица
30/11/2019 |  18:38 ⇒ 01/12/2019 | 09:53 | Аутор: РТРС

Посебна сједница НСРС о Програму реформи уколико Додик упути захтјев

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да није добио захтјев за одржавање посебне сједнице Парламента о Програму реформи БиХ, али да ће, уколико га упути српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, она бити одржана.

С друге стране, опозиција у Српској и данас наставља са нападима на Додика, тврдећи да прихватањем Програма реформи води БиХ у НАТО.

Нема смисла квалификовати Програм реформи као један од најважнијих докумената у посљедњих неколико година, каже предсједник Парламента Српске, Недељко Чубриловић, и додаје да треба пустити да профункционише Савјет министара.

Истиче да су позитивну оцјену тог документа дали су сви учесници овог процеса, од међународне заједнице до високог представника, а једину критику су дали они који не виде себе у будућем раду Савјету министара.

- Ставови Републике Српске не видим да су било чиме окрњени. Нема разлога да не вјерујем да је политика коју промовише руководство Републике Српске уграђена у овај документ, с обзиром да је промотер ове политике управо Додик - каже Недељко Чубриловић, предсједник ДЕМОС-а.

Подршку српски члан Предсједништва добио је и од социјалиста. Предсједник ове партије, Петар Ђокић, наводи да двије тачке у документу говоре да БиХ није упутила захтјев за чланство у НАТО.

- Тај документ се не зове АНП него се зове Реформа о сарадњи са НАТО-ом. Ако би се евентуално у БиХ разматрало питање приступања онда би ту одлуку морало доносити Предсједништво БиХ и Парламентарна скупштина - истакао је Ђокић.

Опозиција тврди да нису имали увид у садржај Програма реформи.

Министар безбједности у техничком мандату Драган Мектић каже да СДС и ПДП нису добили никакав документ.

Својим потписом, тврди, Додик је трасирао пут БиХ у НАТО.

- Додик је пристао да о даљој судбини НАТО пута и чланству БиХ у НАТО-у одлучују искључиво државни органи а не нижи нивои власти - ннаводи Мектић.

Ако нису прочитали, како је онда могуће да опозиција зна да овај документ за БиХ значи пут у НАТО, пита се предсједница Српске.

Увјерава да њему не постоји ништа што би могло да нанесе штету Републици Српској.

- Знам да у том документу не постоји ништа што би требало да представља проблем, ништа што се коси са оним што су одлуке институција Српске и што је постигнуто и договорено 2017, Резолуција НСРС о заштити уставног поретка и војној неутралности - наглашава предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић.

Одговарајући на питање да ли је због Програма реформи БиХ требало да позове на састанак све политичке факторе, Цвијановићева је истакла да је политичко окупљање и јединство нудила много пута до сада, али је изостало вољом друге стране.