latinica  ћирилица
04/12/2019 |  10:53 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Матерински додатак за све незапослене породиље у Српској

Матерински додатак у Републици Српској добијаће све незапослене породиље, без обзира на ранији статус, предвиђено је Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити који данас разматра Народна скупштина.
Бебе - Фото: РТРС
БебеФото: РТРС

Ако је у вријеме порода породиља незапослена и има пребивалиште у Републици Српској најмање годину дана прије рођења дјетета, може остварити право на матерински додатак, наведено је у образложењу приједлога овог закона.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да овај приједлог закона предвиђа да ће послодавцима, корисницима права на рефундацију из важећег закона, у 2020. години бити рефундирана накнада плата у износу од 100 одсто након исплате накнаде плате раднику.

Образлажући овај приједлог закона у Народној скупштини Републике Српске, Шеранић је рекао да се њиме уводи и ново право накнада родитељу-његоватељу или његоватељу у износу од 25 одсто од основице из члана 21 важећег закона.

- Оваквим законским рјешењем смањиће се трошкови породиљског одсуства запослених радница за све послодавце - истакао је Шеранић.