latinica  ћирилица
04/12/2019 |  11:00 | Аутор: РТРС

Колекционар из Приједора сакупио преко 350 дресова

Сакупљање дресова спортских клубова хоби је којим се бави велики број љубитеља спорта широм свијета. Један од најпознатијих колекционара у Српској је Приједорчанин Александар Савић, који у колекцији има више од 350 дресова фудбалских клубова.

Александар Савић власник је књиговодствене агенције, а његова канцеларија украшена је на необичан начин. Умјесто регистратора и фасицкли, доминирају – дресови.

Каже да људи који први пут уђу у његову канцеларију су углавном одушевљени и очарани амбијентом и не могу да вјерују да је то књиговодствена агенција.

- Инспектори када дођу углавном питају да ли је то, као што сам једном приликом изјавио за један медиј, књиговодтсвена канцеларија или сједиште УЕФА-е - прича Савић.

Александар је дресове фудбалских клубова почео сакупљати прије 12 година. Почетак овог хобија десио се непланирано.

- Како је мој отац ревизор, 2001. и 2002. године радио је ревизију финансијских извјештаја Фудбалског савеза БиХ, па сам ја тада на поклон добио дрес Елвира Баљића. А пошто се ја бавим рекреативно фудбалом, иначе сам голман, добио сам то на поклон, а сљедећи дрес, сам добио од брата који је славио Нову годину у Лондону. Он ми је донио дрес Манчестер Јунајтеда и тако је то кренуло - каже Александар.

У колекцији има више од 350 дресова разних фудбалских клубова и репрезентација. Најдражи му је, каже, дрес његовог кума Борислава Микића, из времена када је наступао за турског прволигаша Дијарбекир. Посебно мјесто у колекцији заузимају дресови приједорских фудбалера из времена када су играли у иностранству.

Овај Приједорчанин оснивач је и предсједник клуба Фудбалска спортска асоцијација Приједор, који се такмичи у Регионалној лиги Републике Српске. Каже да му је тај клуб, навијачки, на првом мјесту, други је Рудар Приједор, а трећи Црвена звезда. Омиљени фудбалер му је биши капитен Звезде и репрезентације Југославије Драгн Стојковић Пикси.

- Још као дијете сам пратио његове игре. Он је за мене најбољи играч којег памтим, а колико га волим доказ је ова слика на зиду коју је радио један умјетник из Бањалуке и још једна која буде у спаваћој соби. Још бих волио да добијем и његов дрес, јер немам ниједан - додаје Савић.

Осим дресова, Александар Савић у колекцији има још бројне спортске, углавном фудбалске реквизите. Ту је лопта којом се играло четвртфинале Лиге шампиона, реплике лопти са посљедњих шест финала тог такмичења, реплика лопте из 1928. године, као и бројни пехари које је освојила његова Фудбалска спортска асоцијација Приједор и пехари са разних турнира у малом фудбалу, који годинама страствено игра.