latinica  ћирилица
04/12/2019 |  13:23 | Аутор: СРНА

Трнинић: Велика финансијска корист од преузимања контроле летова

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас Срни да ће БиХ потпуним преузимањем контроле ваздушног саобраћаја изнад БиХ омогућити пуни надзор над властитом територијом и значајан раст прихода.
Неђо Трнинић - Фото: СРНА
Неђо ТрнинићФото: СРНА

Трнинић је истакао да се БиХ, односно Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби већ дуже припремају за преузимање контроле летова у ваздушном простору БиХ, те да ће вечерас потпуно преузети контролу неба изнад БиХ.

Он је подсјетио да су до сада центри у Бањалуци и Сарајеву обављали контролу летова до 10.000 метара висине, а сада ће то чинити и изнад те границе.

- То је веома значајно и омогућиће БиХ потпуни надзор над својом територијом и значајне додатне приходе, јер ће досадашњи бити увећани за више од 20 одсто. Развијамо два центра за контролу - један у Бањалуци за контролу летова до 10.000 метара и у Сарајеву за контролу летова изнад 10.000 метара висине - појаснио је Трнинић.

Он је обим посла који преузима домаћа контрола лета илустровао податком да је у 2017. години изнад БиХ евидентирано око 356.000 летова, од чега је око 40.000 било испод, а остатак изнад 10.000 метара висине.

До сада су контролу неба изнад БиХ, подсјетио је Трнинић, обављале службе из Хрватске и Србије које су на томе убирале милионе КМ.

- Приходи БХАНСА су 2015. године износили око 36 милиона КМ, а за 2020. су пројектовани на више од 72 милиона КМ. То говори колики је значај преузимања контроле лета - каже Трнинић.

Према његовим ријечима, преузимање контроле лета ће омогућити даљи развој у овој области, чиме ће БиХ у овој области постати потпуно самостална.

- Идемо у правцу да у БиХ почне и школовање стручног кадра за контролу лета. До сада је то углавном обављано у Србији, а нешто мање у другим европским земљама. Углавном има довољно кадра, завршава се још један циклус обуке и то ће у овом тренутку бити довољно. Развијамо центар за обуку у Мостару тако да ће БиХ преузети обуку и кадар неће бити проблем - нагласио је Трнинић.

БХАНСА вечерас иза поноћи преузима контролу саобраћаја у цијелом ваздушном простору БиХ, чиме ће отворити ново поглавље у цивилном ваздухопловству земље.