latinica  ћирилица
04/12/2019 |  15:05 ⇒ 17:00 | Аутор: СРНА

Позиција Москве према косовском питању остаје непромијењена (ВИДЕО)

Руски предсједник Владимир Путин рекао је послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем да позиција Русије према косовском питању остаје непромијењена и да сматра да основ за рјешење треба да буде Резолуција 1244 Савјета безбједности УН.
Вучић и Путин (фото: Sputnik / Оливера Икодиновић) -
Вучић и Путин (фото: Sputnik / Оливера Икодиновић)

- Русија је спремна да подржи могуће конмпромисно рјешење косовског проблема ако ће бити постигнуто између Београда и Приштине, а ми ћемо наравно подржати позицију Београда - рекао је Путин на заједничкој конференцији за новинаре.

Он је истакао да су данашњи разговори били корисни и садржајни и оцијенио да ће допринијети јачању руско-српског пријатељства.

Путин је истакао да односи Србије и Русије имају богату историју и да су се српски и руски народ заједно борили против нациста.

У том контексту Путин је подсјетио да се сљедеће године обиљежава 75 година од велике побједе у Другом свјетском рату и рекао да је предсједник Србије Александар Вучић прихватио да 9. маја присуствује паради која ће се тим поводом организовати на Црвеном тргу у Москви.

Руски предсједник рекао је да је у сталном контакту са Вучићем.

Говорећи о економским аспектима сарадње, он је истакао да је обим трговинске размјене 2018. године износио више од двије милијарде долара, као и да су руске инвестиције око четири милијарде долара, при чему је руска корпорација Гаспромњефт уложила око двије милијарде долара.

Напомињући да је Русија водећи испоручилац руског гаса, Путин је подсјетио да се Србија прикључила изградњи гасовода који је копнени продужетак "Турског тока", а имаће проток око 2,5 милијарди кубних метара гаса, што ће ојачати енергетску безбједност не само Србије већ цијелог региона.

Он је подсјетио и на сарадњу у жељезничкој инфраструктури и на то да се у тим оквирима ствара модерни диспечерски центар у Србији.

Путин је навео да је Русија спремна не само да испоручује своје авионе, него и да организује технички центар сервисирања у Србији.

Руски предсједник је навео да су српске компаније активно представљене у руској економији, а подсјетио је и да Русија и Србија развијају сарадњу у војнотехничкој области, као и да у Нишу дјелује савремени хуманитарни руско-српски центар за помоћ у ванредним ситуацијама.

Путин је истакао да Русија подржава Србију у њеном опредјељењу да остане војно неутрална.

Он је истакао да је важан смјер руско-српског партнерства и сарадња у културној сфери и у том контексту навео да ће до краја године бити завршени радови на олтару и централном дијелу Храма Светог Саве на Врачару у Београду, гдје уз руску финансијску помоћ руски умјетници израђују мозаик.

Повезане вијести:

Путин сљедеће године на отварању завршних радова Храма Светог Саве

Београд неће смањивати сарадњу са Русијом упркос притисцима