latinica  ћирилица
04/12/2019 |  15:47 ⇒ 15:51 | Аутор: sputniknews.com

Путин сљедеће године на отварању завршних радова Храма Светог Саве

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је послије састанка с Владимиром Путином у Сочију да ће руски предсједник посјетити Србију сљедеће године, поводом окончања радова на Храму Светог Саве.
Храм Светог Саве на Врачару (Фото:ekapija.com) -
Храм Светог Саве на Врачару (Фото:ekapija.com)

- Надам се да ће сљедеће године бити у Србији и заједно са нама отворити Храм Светог Саве, који је један од највећих и најважнијих православних светиња на свијету - рекао је предсједник Србије новинарима на конференцији коју је одржао са руским предсједник Владимиром Путином.

Вучић је у првом дијелу заједничке конференције рекао да је позвао председника Русије у Београд, коме је између осталог захвалио на подршци на бројним пољима.

Предсједник је рекао новинарима да је у Москву донио и писмо српског патријарха Иринеја и да је захвалио Русији на подршци око изградње тог величанственог храма на Врачару.

Конференција је била прилика и да предсједник Русије каже да ће у Србију ускоро бити враћена и највреднија културна реликвија.

Враћање те 166. странице једног од највећих драгуља српског културног наслеђа — Мирослављевог јеванђеља, писаног у 12 вијеку, која се чува у Националној библиотеци у Сан Петербургу, биће враћена на основу споразума Русије и Србије, потписаног 19. октобра у Београду током посјете руског премијера Дмитрија Медведева.

Повезане вијести:

Позиција Москве према косовском питању остаје непромијењена (ВИДЕО)