latinica  ћирилица
04/12/2019 |  19:23 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Нови пројекти Републике Српске и НР Кине; Потписани бројни споразуми

Влада Српске и Кинеска национална аеро-технолошка корпорација АВИК потписали су у Пекингу споразум о изградњи хидроелтрана "Бистрица". Потписани су и оквирни споразуми о градњи фабрика у Фочи и Угљевику, и договорени наредни кораци, када је ријеч о аеродрому Требиње. Резултат је то тродневних разговора делегације Владе, предвођене премијером Републике Српске Радованом Вишковићем, у којој су и министар енергетике Републике Српске Петар Ђокић и генерални директор Електропривреде Лука Петровић.

На ријеци Бистрици градиће се три хидроелектране. Њихова вриједност је 100 милиона евра, а инсталирана снага биће 45 мегавата. Дефинисано је то уговором који је Вишковић потписао у Пекингу са кинеским АВИК-ом.

- У наредном периоду треба урадити студију изводљивости и са њом аплицирати код банке за финансирање, тако да неки рокови који су данас прецизирани да се у наредних шест – девет мјесеци заврше све процедуре, како би се код банке добило кредитирање - нагласио је Вишковић.

Потпис је стављен и на споразум за изградњу фабрика - цијеви у Фочи и цемента у Угљевику, чија ће градња почети паралелно са радовима на Бистрици. Кинеска компанија обавезала се и да ће, о свом трошку, израдити студију оправданости изградње аеродрома Требиње.

- Ако се укаже оправданом, формирамо заједничко предузеће са Кином које би ишло у реализацију тог пријекта - поручио је Вишковић.

Премијер Вишковић састао се и са представницима Индустријске и комерцијалне банке Кине. Разговарано је о финансирању ових пројекта.

- Сада чекамо одговор банке и припрему све оне документације која је потребна за банку за одобравање финансијских средстава прије свега за ХЕ на Бистрици, јер са том изградњом условљена је и градња фабрика цијеви у Фочи. Оног момента кад крене изградња електране, креће и изградња фабрике цијеви - рекао је Вишковић.

АВИК је једна од пет највећих државних кинеских компанија, са више од 500 хиљада запослених и 67 милијарди евра годишњег промета, само у цивилном сектору. Делегација АВИКА већ до краја мјесеца посјетиће Републику Српску, како би сагледали могућности и за друге пројекте, за које су заинтересовани.