latinica  ћирилица
06/12/2019 |  09:53 ⇒ 13:10 | Аутор: СРНА

НСРС: Усвојене измјене Закона о дјечијој заштити

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити којим се уводи матерински додатак у Републици Српској за све незапослене породиље, без обзира на ранији статус.
Народна скупштина (Фото: narodnaskupstinars.net) -
Народна скупштина (Фото: narodnaskupstinars.net)

- Породиља може остварити право на матерински додатак ако је у вријеме порода незапослена и има пребивалиште у Српској најмање годину дана прије рођења дјетета - наводи се у овом законском рјешењу.

Овај акт предвиђа да ће послодавцима, корисницима права на рефундирање из важећег закона, у 2020. години бити рефундирана накнада плата у износу од 100 одсто након исплате накнаде плате раднику, а уводи се и ново право накнада родитељу-његоватељу или његоватељу у износу од 25 одсто од основице из члана 21 важећег закона.

Прихваћени су амандмани Клуба посланика СНСД-а на измјене овог закона према којима, између осталог, право на матерински додатак може остварити мајка која има пребивалиште у Српској ако отац дјетета има пребивалиште у Републици најмање годину дана прије рођења дјетета.

Народна скупштина је усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о стварним правима, којим се статус непокретности које послије правоснажно окончаних управних поступака и даље егзистирају као друштвена или државна својина у јавним евиденцијама о непокретностима уређује на начин да се уписом та својина претвара у право својине Српске.

Усвојен је и Закон о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима којим се, између осталог, стварају претпоставке за јасније дефинисање услова и начина извођења геотехничких истраживања и испитивања, те ствара позитиван амбијент будућим инвеститорима у области геологије.

Народна скупштина је усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о Гарантном фонду Републике Српске којим се проширује обухват привредних субјеката квалификованих за коришћење гаранција и на финансирање трговинске дјелатности, те прилагођавају пословне активности Фонда потребама и условима тржишта с циљем јачања конкурентности привредних друштава.

Посланици су усвојили и Закон о измјенама и допунама Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима, чији је циљ даљи развој тржишта добровољног пензијског осигурања, као посебног облика дугорочне намјенске штедње, подстицањем и афирмисањем послодаваца да групно укључе запослене у пензијски план.

Овим законом се настоје омогућити додатне пензије посредством сигурне дугорочне штедње у /добровољним/ пензијским фондовима, те подстаћи даљи развој финансијског тржишта и привреде.

11.30 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о рачуноводству и ревизији Републике Српске ради потребе даљег развијања области рачуноводства и ревизије, те иновирања, доградње и прецизнијег прописивања појединих одредаба постојећег закона у тој области с циљем лакше и потпуније примјене у пракси.

Помоћник министра финансија Републике Српске Зоран Бабић рекао је да је њиме прописана обавеза предузетницима који пружају књиговодствене и рачуноводствене услуге да се упишу у Регистар предузетника за пружање књиговодствених и рачуноводствених услуга који води Министарство финансија.

Он је истакао да се предложеним измјенама уводи одредба да лица са стеченим звањем сертификованог рачуноводственог техничара /који пружају услуге трећим лицима путем регистроване дјелатности/ могу да потписују финансијске извјештаје само за микро правна лица и предузетнике који воде двојно књиговодство.

- Наведеним измјенама приступило се у циљу постизања бољег квалитета пружања рачуноводствених услуга - рекао је Бабић.

Он је додао да циљ нацрта измјена овог закона није био да се угрожава било чији рад, па ни сертификованих рачуноводствених техничара.

- Покушај је био да уозбиљимо професију у области рачуноводства и да на виши ниво подигнемо рад професионалних агенција које пружају рачуноводствене услуге трећим лицима - рекао је Бабић.

У образложењу овог нацрта закона наводи се да су за разлику од досадашњег законског рјешења детаљније утврђени услови за издавање, обнављање и одузимање лиценци овлашћеним ревизорима, које се издају на период од три године и могу се обновити на њихов захтјев.

- Привредно друштво за ревизију обавезно је да се осигура од ризика одговорности за штету коју може да проузрокује приликом обављања професионалне дјелатности за коју је регистровано, тако да се предлагањем оваквог рјешења обезбјеђује већа сигурност и квалитет услуге приликом вршења ревизије - наводи се у образложењу.

Овим законом детаљније се уређује материја која се односи на послове надзора над радом друштава за ревизију и лиценцираних овлашћених ревизора.

- Надзор над радом друштва за ревизију и овлашћених ревизора обављају овлашћена лица Министарства финансија, по посебном овлашћењу министра за вођење поступка и доношења рјешења, а која су независна у односу на субјекте надзора и испуњавају прописане услове - наводи се у тексту овог закона.

Законом су проширене надлежности Савјета за рачуноводство и ревизију Републике Српске који ће, поред до сада прописаних надлежности, разматрати план надзора и извјештаје о спроведеном надзору над радом друштава за ревизију и овлашћених ревизора којег спроводи Министарство, затим општа акта професионалног удружења, годишњи извјештај о раду и стању у области рачуноводства и ревизије које припрема професионално удружење, те давати мишљења и приједлоге на годишњи план континуиране едукације коју спроводи професионално удружење.

Потпредсједник Народне скупштине Жељка Стојичић рекла је да је циљ увођења одредби да лица са стеченим звањем сертификованог рачуноводственог техничара могу да потписују финансијске извјештаје само за микро правна лица и предузетнике који воде двојно књиговодство био постизање већег квалитета у овој области, али да ће то, ипак, сузити дјеловање ових техничара.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да Клуб посланика СНСД-а у вези с овим актом предлаже закључке према којима "Народна скупштина предлаже да се овај нацрт закона упути у стручну расправу у трајању од 60 дана, те да се за њено спровођење задужују Одбор за финансије и буџет Народне скупштине".

Он је рекао да у стручној расправи студиозно и пажљиво треба размотрити и одредбе да лица са стеченим звањем сертификованог рачуноводственог техничара могу да потписују финансијске извјештаје само за микро правна лица и предузетнике који воде двојно књиговодство, а што ће ограничити њихово дјеловање.

Жунић је нагласио да СНСД инсистира да члан 4 предметног Закона буде размотрен јер би усвајањем оваквог акта у приједлогу било оштећено најмање 200 стручних људи у Српској који у овој области раде квалитетно.

- Није циљ да у области рачуноводства добијемо монополисте који неће радити квалитетно, а моћи ће да ставе потпис на неки папир иако га нису добро и квалитетно прегледали. Овдје треба поштовати струку и знање, а не папир - рекао је Жунић.

И шеф Клуба посланика ДНС-а Дарко Бањац оцјењује да је овје ријеч о 200 људи који данас стручно раде рачуноводствени посао.

- Не постоји ниједан разлог да и даље не раде тај посао. Такође, не би било добро оптерећење за привреду јер би одређена лица и агенције могле да неке услуге које су коштале 100 или 200 КМ сада наплаћују 600 или 1.000 КМ - рекао је Бањац.

И посланик СДС-а Зоран Видић наглашава да није поштено што се измјенама овог закона сужава и ограничава простор за дјеловање рачуноводствених техничара који на квалификован начин пружају књиговодствене услуге.

- Непоштено је да им убијамо предузетнички дух. Они треба да раде, остварују приходе и плаћају обавезе Српској - рекао је Видић.

10.15 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјени Закона о јединственом регистру финансијских извјештаја Српске, којим се брише одредба којом се уређује питање предаје коригованих финансијских извјештаја у јединствени регистар.

На овај начин тај закон се усклађује са Законом о рачуноводству и ревизији Републике Српске, наводи се у образложењу тог акта.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби његовог усклађивања са домаћим и међународним прописима из области рачуноводства и ревизије који се примјењују у Републици Српској.

Повезане вијести:

НСРС: Размотрен Нацрт измјена Закона о регистру запослених