latinica  ћирилица
06/12/2019 |  19:42 ⇒ 07/12/2019 | 00:15 | Аутор: РТРС

Одгођен повратак џихадиста из Сирије у БиХ

Одгођен је најављени повратак бх држављана, бивших припадника терористичке организације Исламска држава, који ће у БиХ бити испоручени из Сирије.

Ову информацију потврдило је Министарство безбједности БиХ, наводећи да је до тога дошло због непредвиђених околности у Сирији. Њихов повратак, како наводе, одгођен је до даљњег. У првој групи, која је требало да буде испоручена, налази се девет бивших припадника ИСИЛ-а, који ће одмах по ступању на бх тло бити ухапшени.

Девет исламиста, са богатим ратним искуством стеченим у терористичкој Исламској држави само што није стигло у БиХ. Баш као што је сарајевски аеродром на који треба да слете, под маглом тако је и њихов долазак строго контролисана и велом тајне обавијена акција домаћих безбједњака.

- У овом тренутку оперишемо са девет имена који свакако представљају опасност за БиХ, морају бити истог тренутка ухапшени и стављени под контролу и да се процесуирају за све што су радили на ратиштима у Сирији или Ираку - упозорио је Драган Лукач, министар унутарашњих послова Републике Српске.

Од деветорице исламских ратника издваја се име Армина Чурта, као средњошколац отишао је да ратује у ИД. Наводно је чак два пута погинуо, испоставило се да је жив и здрав.

Јасмин Кесеровић остао је упамћен по позивима на убијање хришћана и тровање извора воде у Ервопи.

Џевад Галијашевић посебно скреће пажњу на име Емир Маркота. Тврди да је ријеч о лажном идентитету, да је ријеч о особи која изазива пажњу западноевропских безбејдносих служби.

- Емир у ствари није име, то је титула војна, чак се иу неким Извјештијама наводи да је он учествовао у терористичким дјелима у БиХ и по Европи - наводи Галијашевић.

Одмах по слијетању на сарајевски аеродром, деветочлана група биће ухапшена и биће им одређен протвор због учешће у страним војним формацијама. Осумњичени су у периоду од 2013. године до 2015. године појединачно преко Истанбула одлазили на сиријско ратиште гдје су се прикључивали ИД.

- Сви они су проблем за БиХ, затровани су радикалном идеологијом, радикалним исламом, троваће и нашу дјецу том идеологијом а нема институције у БиХ која се бави дерадикализацијом - навео је Галијашевић.

Уз бх. борце Исламске државе, у БиХ према најавама стиже најмање седам одраслих жена и 15 дјеце.

У Азиланстком центру у Делијашу код Трнова у ФБиХ биће подвргнути безбједносим провјерама и медицинском прегледу.

- Ми не можемо искључити ни жене од веза са теротистичким дјелима - тврди Драган Мектић, министар безбједности у Савјету министара БиХ у техничком мандату.

Безбједњаци се слажу да од повратника са сиријског ратишта не можемо да очекујемо ништа добро у цијелој БиХ, зато се и очекују драстичније казне од досадашњих које су се могле да откупе новцем. Један од проблема односи се и на дјецу која су врођена у Сирији или Ираку а немају држављанство БиХ.