latinica  ћирилица
07/12/2019 |  19:25 ⇒ 08/12/2019 | 09:05 | Аутор: РТРС

Нови Савјет министара до 25. децембра?

Предсједник СНСД-а Милорад Додик потврдио је да ће кандидати ове странке за министарске функције у новом сазиву Савјета министара бити Сташа Кошарац и Војин Митровић, а једна министарска и три замјеничке позиције иду коалиционим партнерима.

Додик каже да има потврду од предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића да ће до понедјељка доставити имена својих кандидата, и да ако то исто учини и бошњачка страна, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија може у понедјељак, 9. децембра да затражи провјеру кандидата.

Да ће сва имена бити позната почетком седмице очекује и Тегелтија. За нашу телевизију каже да би у том случају најкасније до 25. децембра Парламентарна скупштина БиХ потврдила нови састав Савјета министара.

Извршни комитет СНСД-а потврдио је своје кандидате за српске министре у Савјету министара. Имена за двије министарске позиције СНСД-а су позната- Сташа Кошарац и Војин Митровић, а једно министарско и три замјеничка мјеста добијају коалициони партнери СНСД-а.

- Што се тиче СНСД-а, осим мјеста предсједавајућег Савјета министара, министар економских односа и спољне трговине биће Сташа Кошарац, а министар за саобраћај и везе биће Војин Митровић. Остала мјеста биће попуњена, министра за људска права и избјеглице и три замјеника министара у складу са договором са нашим коалиционим партнерима - навео је Додик.

Један од коалиционих партнера ДНС очекује једно министарско мјесто, поврдио је предсједник партије Марко Павић. Тегелтија очекује да ће сви преговори у Сарајеву бити окончани почетком наредне седмице.

- Очекујем да би у понедјељак или уторак требала да буду позната сва имена кандитада за министре и замјеника у Савјету министара како бих ја мога донијети одлуке и упутути податке кандидата за провјере у ЦИК и СИПУ који су задужени за провјере предложених кандидата - истакао је Тегелтија.

Тегелтија истиче да је за цјелокупно друштво изузетно важно да се што прије формира Савјет министара да би се одблокирали започети процеси и усвојио буџет за 2020. Истог става је и Милорад Додик.

- У том погледу већ до 18.12, а најкасније 21. или 23.12. да се закаже сједница Парламента у којој ће бити изабран нови СМ и тиме би се завршио тај процес који је неоправдано дуго трајао и довео до застоја на многим пољима - додао је Додик.

Тегелтија је нагласио да ПС БиХ има термине већ заказане за засједање.

- Уколико се сви усагласе, ПС БиХ је спремна да потврди нови Савјет министара до краја године. Уколико то не успијемо да завршимо до 25.12. мислим да ће онда то тешко успјети то у овој години, али ја сам оптимиста да ће се завршити прије краја године - изјавио је он.

 Први његов задатак, каже Тегелтија, биће конституисање Савјета министара, а након тога дасе минстри упознају задужења и будућие задатке. Сви детаљи биће дефинисани, каже, када се окупе и одрже прву сједницу новог Савјета министара.