latinica  ћирилица
09/12/2019 |  10:48 ⇒ 12:11 | Аутор: РТРС

Позната имена ХДЗ-ових министара у Савјету министара

Нови/стари министри из хрватског народа у Савјету министара биће Вјекослав Беванда, Јосип Грубеша и Анкица Гудељевић. Сви будући министри, као и замјеници министара, чланови су ХНС-а.

Актуелни министар финансија и трезора Вјекослав Беванда, као и министар правде БиХ Јосип Грубеша и у овом мандату задржаће се на истим позицијама.

Према информацијама Вечерњег листа, ХДЗ БиХ ће за министарку цивилних послова БиХ предложити Анкицу Гудељевић, некадашњу амбасадорку БиХ у Берлину коју је опозвао Жељко Комшић након преузимања дужности члана Предсједништва БиХ и "сјече" амбасадора које је поставио бивши члан Предсједништва БиХ Драган Човић.

ХДЗ БиХ ће свој кадар поставити и на три позиције замјеника министара.

Актуелни замјеник министра спољних послова БиХ Јосип Бркић остаће на истој позицији, док ће досадашњи замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић бити именован за замјеника министра одбране БиХ.

Иначе, Крешић је на прошлогодишњим изборима добио мандат у Представничком дому Парламента ФБиХ, што значи да ће се након именовања у Савјет министара морати повући са законодавне функције.

За замјеника министра спољне трговине и економских односа БиХ биће именован члан Предсједништва ХНС-а БиХ и почасна предсједница ХСС-а БиХ Љиљана Ловрић.

Она је у актуелном мандату обављала дужност шефице Кабинета замјеника министра спољне трговине и економских односа БиХ.

Што се тиче других министарстава, већ је познато да ће за новог министра спољне трговине и економских односа БиХ бити именован Сташа Кошарац из СНСД-а, а да ће за новог министра саобраћаја и комуникација БиХ бити постављен Војин Митровић, такође из СНСД-а.

Остаје непознато ко ће у наредном периоду обављати дужност министра за људска права и избјеглице БиХ.

СНСД је у Савјету министара добио позиције замјеника министара у Министарству одбране БиХ, Министарству безбједности БиХ и Министарству цивилних послова БиХ.

Нова министарка спољних послова БиХ биће Бисера Турковић из СДА, док ће нови министар одбране БиХ бити Сифет Поџић из ДФ-а.

Позиција министра безбједности БиХ припала је СББ-у, који ће данас на нивоу странке одлучити да ће нови министар безбједности БиХ бити Фахрудин Радончић или Исмир Јуско.

Ове три странке подијелиће мјеста замјеника министара у Министарству правде БиХ, Министарству финансија и трезора БиХ, Министарству за људска права и избјеглице БиХ и Министарству саобраћаја и комуникација БиХ.

Повезане вијести:

Нови Савјет министара до 25. децембра?