latinica  ћирилица
09/12/2019 |  19:49 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Суђење Дудаковићу: Убиства српских цивила настављена и послије офанзиве

На суђењу Атифу Дудаковићу и 15 припадника Петог корпуса тзв. Армије БиХ, свједочио је Радомир Радошевић из села Врточе, општина Босански Петровац. Радошевић је рекао да је његов отац остао у селу након офанзиве тзв. АБиХ, након чега је убијен. Оптужница терети Дудаковића и његове саборце за систематски прогон и убиство више од 300 Срба. Дио оптужнице односи се и на ратне злочине над муслиманима, лојалним Фикрету Абдићу.

Војна акција Петог корпуса, под кодним називом "Сана 95" затекла је Радомира Радошевића на дрварском ратишту. Родне Врточе видио је у пламену када се са војском повлачио. У Приједору је срео мајку Милеву и тада сазнаје да је отац Раде остао у селу. Пола године касније обистиниле су се црне слутње да је убијен, његово тијело препознао је у марту 1996. године у Бањалуци.

- Отац је убијен. Била је размјена, брат и ја смо га препознали. Тијело је било у добром стању, на њему сам видо неколико рупа од метака на грудном кошу, дјеловало је да није давно убијен - присјећа се Радошевић.

Управо тај детаљ из свједочења упућује да Дане Радошевић није убијен одмах у офанзиви Петог корпуса него касније. На подручју Босанског Петровца и 16 околних села, током напада Дудаковићевог Петог корпуса убијено је 66 цивила српске националности. Имовина Срба је пљачкана и паљена, у петровачким селима запаљено је више од десет храмова СПЦ. У селу Врточе на мети Дудаковиће војске била је црква светог Илије.

- У селу је била црква Светог Илије. Недостајао јој је кров - додао је Радошевић.

Одбрана оптужених инсистирала је да свједок није лично видио убиство свог оца и да је тзв. АБиХ "ослободила" село Врточе, Босански Петровац и остале западнокрајишке општине. А посљедице тог "ослобођења" су стотине побијених српских цивила и претходно заробљених војника, уништена имовина, спаљене српске цркве и храмови. Суђење Дудаковићу и осталима биће настављено 23. децембра.