latinica  ћирилица
09/12/2019 |  21:52 ⇒ 22:44 | Аутор: СРНА

Ћулум: Полиција Српске биљежи све боље резултате

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао је да је стање безбједности у Републици Српској задовољавајуће у свим областима, да се сваке године биљежи све мање кривичних дјела, да је на 100.000 становника евидентирано мање од 10 разбојништава, а да је слична ситуација и када је ријеч о крађи аутомобила.
Дарко Ћулум - Фото: СРНА
Дарко ЋулумФото: СРНА

- Тако није нигдје у нашем окружењу, па ни у Европи, гдје се та бројка креће од 30 или 40, па до 200 разбојништава на 100.000 становника - рекао је Ћулум.

Он је истакао да је задовољан радом Полиције Републике Српске, која биљежи све боље резултате.

- Настојимо да Министарство унутрашњих послова Српске што боље позиционирамо у међународној сарадњи и тренутно имамо десетак међународних акција када је ријеч о недозвољеној производњи и промету опојних дрога, кријумчарењу оружја и сајбер криминалитету, а у наредном периоду очекујемо резултате тих акција - рекао је Ћулум.

Он је подсјетио да су полицајци Српске данас у сарадњи са полицијом из Холандије на подручју БиХ ухапсили три лица која се доводе у везу са недозвољеном производњом и прометом опојних дрога, додајући да очекује да ће и на подручју Холандије бити ухапшено 14 или 15 лица која се доводе у везу са међунардоним кријумчарењем опојних дрога.

Коментаришући депортацију у БиХ безбједносно интересантних лица и њихових породица из Сирије и других ратом захваћених подручја, која је пролонгирана, Ћулум је рекао је да МУП Српске касно добио информацију о тим дешавањима, иако су то лица која треба ставити под надзор.

- Наш захтјев је увијек био да се безбједносни подаци, када је ријеч о тим лицим, морају доставити свим полицијским агенцијама у БиХ, те да се провјери идентитет тих лица ,као и гдје су они настањени, али да првенствено видимо да ли су они држављани БиХ или нису - рекао је Ћулум.

Говорећи о мигрантској кризи, Ћулум је за АТВ поновио да је став Владе Српске јасан, а то је да Српска нема услова и капацитета за смјештај миграната.

- Ми желимо хуман однос према њима и тако и поступамо. Сви они желе да иду даље, због чега тренутно највише проблема има у Унско-санском кантону који је близу границе са Хрватском, иако ту нема капацитета за смјештај миграната - додао је Ћулум.