latinica  ћирилица
12/12/2019 |  13:36 | Аутор: СРНА

Бећковић: Хиландар - "најдоњи камен" српског духовног постојања

Академик Матија Бећковић оцијенио је данас да је манастир Хиландар "најдоњи камен" српског духовног постојања, а осам вијекова самосталности Српске православне цркве најважнији јубилеј српске историје.
Матија Бећковић - Фото: РТРС
Матија БећковићФото: РТРС

- Хиландар је најдоњи камен нашег духовног постојања, осам векова ту Срби нису појели комад меса, нису лажно сведочили, нису се криво клели, нису ништа друго радили него се молили свакога дана онолико колико је одредио Свети Сава - рекао је Бећковић Срни.

Он је навео да када један народ има такву сјеменку која је остала чиста осам вијекова, може се из ње поново родити и препородити.

Бећковић, који је Српској академији наука и уметности присуствовао свечаној академији "800 година од посвећења Светог Саве за првог српског архиепископа", рекао је да се тиме обиљежава најважнији, највећи и најславнији датум српске историје - осам вијекова аутокефалности Српске цркве.

- Будући вијекови ће нас оцењивати онако како смо ми прославили тај датум који ће се славити док је свијета и вијека - истакао је Бећковић.

Учеснике свечане академије поздравио је предсједник САНУ Владимир Костић, а у уводном обраћању академик Љубомир Максимовић указао је на историјске чињенице о српској цркви и држави.

- Цијели тај историјски контекст могао би се резимирати на следећи начин - ако Византију, како је данас уобичајно посматрамо као амалгам православља, римског правног поретка и хеленске културе, онда средњовјековну Србију на њеном путу независности можемо посматрати као амалгам православља, аутохтоних друштвених и државних институција и западне друштвене, привредне и културне компоненете - рекао је Максимовић.

Уз свечану академију, САНУ је данас домаћин и научне трибине "Светогорски и хиландарски монах Свети Сава. Осамсто година од посвећења за првог српског архиепископа".

Организатори су Византолошки и Хиландарски одбори САНУ, у сарадњи са Светогорским центром у Солуну, Задужбином светог манастира Хиландара и Друштвом пријатеља Свете Горе из Београда, уз подршку града Београда.

Свечана академија и научна трибина дио су свечаности којима се у Солуну и Београду, у заједничкој организацији тих установа, обиљежава осам вијекова аутокефалности СПЦ.