latinica  ћирилица
12/12/2019 |  13:59 ⇒ 19:47 | Аутор: СРНА

Подржати младе и иновативне ученике

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић уручио је данас руководству бањалучке Гимназије и Медицинске школе златне медаље које су ученици ових школа освојили на новосадском "Тесла фесту" за иновативна рјешења.
Недељко Чубриловић уручио златне медаље - Фото: СРНА
Недељко Чубриловић уручио златне медаљеФото: СРНА

Чубриловић, који је био покровитељ учешћа ученика на Међународном фестивалу иновација, знања и стваралаштва "Тесла фест 2019", рекао је новинарима да му је посебно задовољство подржавати младе и иновативне људе у њиховим активностима.

- Њима припада сва заслуга што су, заједно са професорима, направили овај резултат. На "Тесла фесту" су показали да ове наше школе имају традицију, одржавају рејтинг и квалитет. Надам се да ће у будућем периоду ове установе имати довољно средстава и могућности да саме подрже овакве активности - навео је Чубриловић.

Он је изразио наду да ће награђени ученици ових школа, као и њихови бројни успјешни претходници, бити узор новим генерацијама ученика и допринијети друштвеном развоју.

- Српска настоји и да веома одговоран и тежак и професорски рад буде што више вреднован - рекао је Чубриловић, који је данас посјетио бањалучку Гимназију, гдје су му представници руководства те школе уручили захвалницу за подршку иноваторству.

Директор Гимназије Вита Малешевић рекла је да ученици ових школа имају добре резултате на свим пољима науке и технолошких иновација, те да им Чубриловићева подршка много значи.

- Он је подржао ученике када је ријеч о њиховом учешћу на "Тесла фесту". Они су са тог фестивала донијели медаље. Подршка им је подстрек у даљем раду - рекла је Малешевићева.

Награђени ученици су навели да су, између осталог, направили апликацију која кориснику пружа диференцијалну дијагнозу, додатну дијагностику и савјете љекара, након што у њу унесе параметре из анализе крви и урина.

Ученици Гимназије и Медицинске школе су на Фестивалу "Тесла фест", који је одржан у октобру, освојили више медаља, плакета и специјалних диплома за направљене апликације.