latinica  ћирилица
12/12/2019 |  16:11 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

СДА и ХДЗ БиХ и даље без договора

Делегације ХДЗ БиХ и СДА ни на данашњем састанку у Сарајеву нису постигле конкретан договор у вези са формирањем Владе Федерације БиХ и измјенама Изборног закона.
Изетбеговић и Човић  (Фото:twitter/dragancovic) -
Изетбеговић и Човић (Фото:twitter/dragancovic)

- Нема посебног резултата - рекао је након састанка новинарима лидер СДА Бакир Изетбеговић.

Он је додао да двије странке не успијевају пронаћи рјешења, али да то не значи да их неће наћи.

- Биће оваквих састанака и даље - рекао је Изетбеговић.

Према његовим ријечима, став СДА је да је са именовањем новог сазива Савјета министара потребно одмах кренути са реструктурисањем Владе Федерације БиХ , али да ХДЗ не мисли тако.

Он је најавио да ће на сутрашњем састанку са лидерима СББ-а Фахрудином Радончићем и ДФ-а Жељком Комшићем ово бити затражено од ХДЗ-а.

- Не можемо формирати читаву федералну Владу као што смо то урадили прије четири године заједно са Савјетом министара, али можемо имати новог предсједника и два замјеника Федерације и кренути у процес, на примјер тога дана када буде усвојен нови сазив Савјета министара - сматра Изетбеговић.

Говорећи о спровођењу одлуке Суда за људска права у случају "Сејдић-Финци", која се тиче избора Предсједништва БиХ, Изетбеговић је рекао да ће данашњи разговори о том питању бити настављени.

Он је додао да у разговорима о пресуди Уставног суда БиХ по апелацији Боже Љубића у вези са Домом народа ФБиХ има неких помака, али да постоје неслагања на релацији СДА и ХДЗ-а када је ријеч о изборима у Мостару.

- СДА сматра да Мостар треба одвојити од разговора који се односе на Предсједништво и Дом народа ФБиХ, ХДЗ не мисли тако - прецизирао је Изетбеговић, који сматра да је потребно пожурити са тражењем рјешења за изборе у Мостару и да би у то требало да се укључи и међународна заједница.

Према његовим ријечима, представници Хрвата инсистирају на легитимном представљању хрватског народа, иако су одлуке које су довеле у питање изборе у Мостару и за Дом народа ФБиХ инсистирале на једнакој или приближној вриједности гласова.

- Ми Бошњаци сматрамо да треба тај принцип у потпуности спровести. Сматрамо да Бошњаци нису довољно представљени, да Бошњаци којих је 50 одсто у овој држави не учествују у том проценту нити приближно у агенцијама, фондовима, институцијама - додао је Изетбеговић.

Он тражи од хрватске стране да помогне Бошњацима да "добију" Управу за индиректно опорезивање и тако значајније учествују у креирању фискалног оквира и уопште финансија у БиХ.

- Мислимо да треба релаксирати односе и ту очекујемо од хрватског партнера неке потезе по питању коначног омогућавања потписивања уговора Исламске заједнице са БиХ, онаквих уговора какве имају Католичка и Православна црква - додао је Изетбеговић.

Лидер СДА истакао је да кантони са доминантном хрватском већином треба да спроведу пресуду Уставног суда о бошњачком језику и дају српском народу позицију конститутивног народа.

Према његовим ријечима, уколико ХДЗ не направи искорак, почеће се стварати утисак ултиматума, уцјене, што ће јако умањити шансе за постизање споразума.

Изетбеговић је позвао да прије Нове године буде завршено формирање Савјета министара и послат програм у Брисел, те да је потребно именовати бар предсједника ФБиХ и његова два потпредсједника и тако отворити процес.

Он је најавио да ће на сутрашњем састанку СДА-СББ-ДФ бити прецизиран договор ове три странке који ће укључивати читаву вертикалу од Савјета министара, Владе ФБиХ, кантона, међу којима и Кантона Сарајево.

Изетбеговић је поновио да ће Предсједништво СДА већ у понедјељак, 16. децембра, договорити ко ће у име ове странке бити у новом сазиву Савјета министара и изразио наду, уколико се пожури са потребним провјерама, да нови Савјет министара може бити формиран у сљедећи петак 20. децембра или 23. децембра.