latinica  ћирилица
12/12/2019 |  16:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Слике са двора Карађорђевића поново у Народном музеју

У оквиру Дворског комплекса данас је одржана примопредаја пет слика које су се више деценија налазиле на позајмици двору Карађорђевић, али су у власништву Народног музеја, те су данас тамо и враћене.
Слике са двора Карађорђевића поново у Народном музеју (Фото: Александар Славковић/РАС Србија) -
Слике са двора Карађорђевића поново у Народном музеју (Фото: Александар Славковић/РАС Србија)

У питању су "Трговац дивљачи" фламанског сликара Адријана ван Утрехта, "Мртва природа" холандског сликара Јоханеса Еверта Акеринга, "Амор и Жена" и "Послије купања" британског сликара сер Чарлса Симса, као и слика сер Џорџа Клаузена "Сребрно љетње јутро".

Овом догађају присуствовала је Комисија коју чине представници Управе за заједничке послове републичких органа, Народног музеја - стручне службе, конзерватори, рестауратори, кустоси и секретар, као и представници Фонда Краљевски двор и представници Министарства културе и информисања.

Примопредаја и позајмица слика, како је истакла, спадају у "обичан", свакодневни музејски посао, "те је овом приликом констатовано да су слике ту, да се враћају у Музеј, а све то заведено је и у стручни записник."

Други дио рада комисије тиче се слике Стевана Тодоровића која је још 2002. године из Дворског комплекса од стране Народног музеја узета на позајмицу ради излагања на изложби, а такође је у власништву Народног музеја и на трајној позајмици у Дворском комплексу.

Слика након завршетка изложбе није враћена у Дворски комплекс, а тренутно је на конзервацији и рестаурацији.

- Након завршетка тог процеса, Комисија ће пажљиво размотрити све околности и донијети одлуку гдје ће слика бити смјештена - објаснила је Соња Зимонић у име Министарства културе и информисања.