latinica  ћирилица
12/12/2019 |  17:16 ⇒ 13/12/2019 | 08:15 | Аутор: СРНА

Приходи за девет мјесеци 2,5 милијарди КМ

Влада Републике Српске усвојила је данас консолидовани извјештај о извршењу буџета Српске за период 1. јануар - 30. септембар према којем су приходи и примици планирани буџетом за девет мјесеци ове године остварени у износу од 2.500.700.000 КМ, што представља 102 одсто у односу на буџет за посматрани период.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Индиректни порези остварени су у износу од 987,9 милиона КМ, док су приходи од директних пореза реализовани у износу од 969,4 милиона КМ, а од наведеног износа 654,3 милиона КМ односи се на приходе од доприноса за пензијско- инвалидско осигурање, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Расходи и издаци планирани буџетом за девет мјесеци ове године исказани су у износу од 2.346.200.000 КМ, што представља 96 одсто у односу на буџет за посматрани период.

Ино-дуг је за девет мјесеци 2019. године редовно сервисиран и за те потребе издвојено је 210,4 милиона КМ.

Настављена је континуирана амортизација унутрашњег дуга и из редовних буџетских средстава издвојено је 220,7 милиона КМ.

Спроведена су четири поступка мултилатералне компензације и цесије путем којих су компензовани јавни приходи Републике Српске у износу од 19,8 милиона КМ.

Влада је на данашњој сједници усвојила информацију о потребној финансијској помоћи спортским организацијама и спортистима појединцима из Републике Српске и одобрила финансијску помоћ у укупном износу од 1.530.000 КМ.

Министри су донијели Уредбу о регистру подстицаја у Републици Српској којом се уређује успостављање, садржај и начин вођења Регистра подстицаја који се додјељују на републичком и локалном нивоу с циљем подстицања привредних активности.

Циљ успостављања Регистра јесте да се обезбиједи јасан и свеобухватан преглед планираних, одобрених и реализованих средстава за подстицаје привреди Републике Српске, како на републичком, тако и на локалном нивоу, укључујући податке као што су даваоци и имплементатори расподјеле подстицаја, правног основа за њихову додјелу, извора средстава, врсте и намјене подстицаја, па све до информација о томе коме су и у којем износу средства додијељена, наводи се у саопштењу.

На тај начин би се осигурала боља координација и размјена информација између институција које додјељују подстицаје, транспарентнији увид у одобрена и додијељена средства за подстицаје и квалитетнија статистичка основа за потребе институција Републике Српске, а на основу исте и предлагање мјера за квалитетнију расподјелу подстицајних средстава.

Повезане вијести:

Утврђени амандмани на Приједлог програма економских реформи