latinica  ћирилица
12/12/2019 |  17:31 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Човић: Хрвате да представљају њихови легитимни представници

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је данас у Сарајеву да треба привести крају формирање Савјета министара, истичући да се са овим питањем предуго тактизирало.
Драган Човић - прес - Фото: РТРС
Драган Човић - пресФото: РТРС

- Ми смо урадили своје, предали смо имена кандидата - рекао је Човић новинарима након састанка са предсједником СДА Бакиром Изетбеговићем.

Он је истакао да ће све што је у надлежности Савјета министара три партнера у власти на нивоу БиХ договорити, а да ће тамо гдје нема договора, ствари бити остављене како јесу, у складу са досадашњом праксом.

Према Човићевим ријечима, кључни дио данашњег разговора односио се на Изборни закон БиХ, односно избор Предсједништва БиХ и Дома народа ФБиХ, те изборе у Мостару.

Он се сагласио са Изетбеговићевом оцјеном да се у разговоре о Мостару треба да укључе и представници међународне заједнице, истичући да ће избори у том граду бити одржани.

Човић се успротивио захтјеву бошњачке стране да рјешење за изборе у Мостару буде донесено у пакету са рјешењима за федерални Дом народа и Предсједништво.

- И даље сам умјерено оптимистичан да о свему овоме можемо наћи договор - поручио је лидер ХДЗ и подсјетио да је Устав врло прецизно дефинисао конститутивне народе и три представника конститутивних народа у Предсједништву БиХ.

Он је поновио да минимум који може прихватити ХДЗ јесте да Хрвати могу да бирају свог легитимног представника у Предсједништву БиХ.

- Што се тиче Дома народа разговарали смо о пуно ствари - рекао је Човић и закључио да и у том тијелу морају да сједе легитимни представници народа, односно да не може хрватски клуб делегата попуњавати бошњачка или нека друга политичка опција.

Према његовим ријечима, нешто детаљније него до сада разговарано је и о реорганизацији ФБиХ и спречавању могућности да исти људи врше извршну и законодавну власт, што је тренутно случај.

Он је поручио да разговоре треба водити без условљавања и да резултат треба бити компромис на трагу досадашњих договора.

- Не треба правити притисак да тобоже ХДЗ уцјењује некога како се то покушава представити у једном дијелу политичког живота у Сарајеву - рекао је Човић, негирајући да је то случај.