latinica  ћирилица
12/12/2019 |  19:34 ⇒ 13/12/2019 | 08:52 | Аутор: РТРС

Спреман Програм реформи; Нема додатног умањења плата због боловања

Одредба из Програма економских реформи, по којој би послодавцима било омогућено умањење плате током боловања радника и до 50 одсто, умјесто досадашњих 30 одсто, биће брисана и радиће се на проналаску другог рјешења, саопштено је након данашње сједнице Владе.

Поручено је и да је постигнута велика сагласност са социјалним партнерима по свим питањима.

Документ, који садржи основне смјернице развоја Српске до 2022. године, пред посланицима ће се наћи у понедјељак.

Главни циљеви политика Владе Републике Српске дефинисани су кроз седам приоритета - од повећања конкурентности привреде и реформи у јавном сектору, образовању, здравству, па до побољшања демографске слике и европских интеграција.

За предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића, предложене мјере су наставак политика Владе, презентованих у експозеу премијера Радована Вишковића.

- То је ослањање на реални сектор, усклађивање законске основе са економским директивама и даљња стандардизација понашања Републике Српске и свих њених инсититуција у духу европских правила, која ће значити један корак ближе ка ЕУ - рекао је Чубриловић.

А да ли то значи и бар корак ближе европском стандарду, оно је што највише занима грађане.

Социјални партнери поручују да ће бити тако, међутим, о темпу раста стандарда, односно просјечне плате, мишљења су, ипак различита.

- Мислим да просјечна плата може достићи износ до 1.000 КМ, а ако се све испоштује, може расти и до 1.300 КМ. Акценат је на реалном сектору и Влада мора да зна да је она одговорна што плате у реалном сектору не прате оне у јавном - навела је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, процјењује да ће раст плата бити настављен. Да ли ће бити већи или мањи, како наводи, зависиће и од ситуације у свијету. Тривић каже да бисмо са садашњим трендом раста плата, требали бити задовољни.

И једни и други сматрају да је Програм реформи добро конципиран документ и признају да је Влада усвојила готово све њихове сугестије.

- Што се тиче пореске политике, успјели смо да договоримо са Владом, иако је то минимално, али и минимално је за нас значајно, да се на неки начин смањи накнада за незапосленост, чиме би се кренуло у растерећење привреде - додао је Тривић.

Мишићева наглашава да је за Савез синдиката веома важно законско рјешење, односно усвајање измјена Закона о раду у 2020. години.

- Први пут ће се јасно дефинисати систем плата, најнижа плата и тиме искључити свака могућност злоупотреба несавјесних послодаваца - истиче она.

Много тога ће зависити и од реализације и примјене свих ових мјера.

Из Синдиката очекују бржи рад појединих министарстава и бољи рад контролних органа, док је за послодавце најважније да је овим документом признато стварно стање, односно проблеми у јавном сектору и најава да ће се кренути у њихово рјешавање.