latinica  ћирилица
12/12/2019 |  22:09 | Аутор: РТРС

Српски народ нема више времена за идентитетске експерименте

Српски историчар Милош Ковић поручио је на вечерашњем предавању у Епархијском центру у Бијељини да је дошло вријеме да се српски народ ослободи од западне парадигме и да престане да гледа на себе очима Енглеза, Нијемаца и Француза, да се сагледа као завјетни народ чије је утемељење Српска православна црква.
Милош Ковић - Фото: СРНА
Милош КовићФото: СРНА

Говорећи о теми "Црква као чувар историјске и националне свијести", Ковић је рекао да је српски народ, какав је уобличила СПЦ, био заједница вјере, или завјетна заједница.

- На овој генерацији и генерацији наше деце и унука је да се обнови заветна идеја ослобођења и уједињења српског народа, који је издељен и између којег су повучене крваве границе, против његове воље - оцијенио је Ковић.

Он је поручио да српски народ нема више времена за идентитетске експерименте, ни да се колеба у својој сржи, наводећи да то мора бити српски и православни идентитет.

Вечерашње излагање дио је циклуса предавања која уочи Божића организује Мисијски фонд Епархије зворничко-тузланске по благослову Његовог преосвештенства епископа Фотија.