latinica  ћирилица
13/12/2019 |  13:08 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Дијабетес удвостручује ризик за настанак кардиоваскуларних обољења

Дијабетес удвостручује ризик за настанак кардиоваскуларних обољења, због чега је смањивање овог ризика главни фокус терапије дијабетичара, рекао је данас у Бањалуци академик професор из Београда Небојша Лалић.
Симпозијум "Дијабетес мелитус - новости и изазови у превенцији и лијечењу кардиоваскуларних обољења" - Фото: РТРС
Симпозијум "Дијабетес мелитус - новости и изазови у превенцији и лијечењу кардиоваскуларних обољења"Фото: РТРС

- Концепт савременог лијечења дијабетеса усмјерен је ка превенцији компликација - рекао је Лалић новинарима пред почетак симпозијума "Дијабетес мелитус - новости и изазови у превенцији и лијечењу кардиоваскуларних обољења" на којем учествује велики број кардиолога и ендокринолога из Српске и Србије.

Лалић је појаснио да је тај концепт заснован, прије свега, на индивидуалном приступу, односно на сагледавању стања болести, али и ставова, навика и услова у којима пацијент живи.

Предсједница Удружења ендокринолога и дијабетолога Републике Српске Сњежана Поповић Пејчић рекла је да у Српској, према подацима Института за јавно здравство, има око 60.000 обољелих од дијебетеса, али да је тај број знатно већи, јер на једног обољелог долази један неоткривени случај.

Она је указала да преваленца дијабетеса наставља да расте, те да кардиоваскуларна обољења остају главни узрок смртности у дијабетесу.

Према њеним ријечима, повезаност кардиологије и дијабетологије никада није била већа и почиње ново подручје кардио-дијабетологије у свијету и Европи.

- Ми смо то препознали и настојали да нашим љекарима представимо све новине у дијабетологији и кардиологији да бисмо наше пацијенте лијечили на најбољи начин. У Српској имамо око 35 ендокринолога, седам је нових који се школују да би били дијабетолози, односно ендокринолози, али то није довољно с обзиром на број обољелих. Треба их много више, поготово педијатара дијабетолога, којих је само пет - каже Пејчићева.

Фото: РТРС

Кардиолог Миодраг Остојић из Београда рекао је да је начин живота веома битан - без пушења, уз правилну исхрану, физичку активност, одржавање тјелесне тежине, као и повремене контроле уколико је укључен и лијек.

- Највише сами себи можемо помоћи, а на то онда може да се дода и неки лијек који ће постићи врхунски резултат - рекао је Остојић новинарима.

Предсједник Удружења кардиолога Републике Српске Тамара Ковачевић Прерадовић рекла је да је сарадња кардиолога и дијабетолога изузетно битна у дијагностичком и терапијском смислу.

Она је навела да кардиолози, откривајући промјене на вријеме, укључују модерну терапију шећерне болести за коју је савременим студијама доказано да спречава фаталне компликације.

Симпозијум "Дијабетес мелитус - новости и изазови у превенцији и лијечењу кардиоваскуларних обољења" одржава се у просторијама Академије наука и умјетности, у организацији Удружења ендокринолога и дијабетолога Републике Српске и Удружења кардиолога Српске.