latinica  ћирилица
14/12/2019 |  08:59 ⇒ 09:25 | Аутор: СРНА

Фоча: Ученица деветог разреда објавила збирку пјесама

Фочанка Марина Вуковић постала је најмлађи пјесник у свом граду након што је објавила прву збирку пјесама "Не дирај ми снове", истакнуто је на промоцији њене књиге у Градском позоришту у Фочи.
Фоча: Марина Вуковић - промоција књиге - Фото: СРНА
Фоча: Марина Вуковић - промоција књигеФото: СРНА

Пјесме објављене у збирци ова ученица деветог разреда Основне школе "Веселин Маслеша" писала је од седме до 14. године.

Млада пјесникиња каже да је прву пјесму написала са пет година, када се већ могло наслутити да је наслиједила мајчин таленат за поезију.

- Тада је то, наравно, било мало наивно, а касније је кренула озбиљнија поезија, пјесме о љубави, сновима, мајци. Инспирација дође сама од себе, а своја осјећања најљеше исказујем кроз стихове - објаснила је Вуковићева.

Велики број њених пјесама посвећен је мајци, али је за настанак насловне пјесме "Не дирај ми снове" заслужан отац.

Вуковићева је обећала да ће наставити да пише и да се већ сада радује новим књигама и вечерима поезије.

Радан Мимић, наставник вјеронауке у Основној школи коју похађа Марина, истакао је да она својом поезијом велича породицу, те да га изненадило да једна тако млада особа тако дубоко осјећа и залази у танане дубине душе.

Збирку пјесама Вуковићеве објавио је Културно-издавачки центар "Српска кућа" из Пожаревца, који је познат по трагању за младим пјесницима и објављивању пјесама ученика основних и средњих школа из Србије, Српске и дијаспоре.

Директор "Српске куће" Братислав Голић рекао је да се ученичке пјесме објављују у зборницима, а када се препозна посебан дар, као у Маринином случају, тим људи припрема дјецу за самосталну књигу.

"Марина је прошла кроз наше пројекте и увидјели смо да изузетно добро пише. Пјесме су изузетно зреле за њене године и очекујемо да објави и другу књигу, јер има доста припремљених пјесама. Вјерујем да ћемо из овог дивног града промовисати још писаца, јер видимо да је омладина овдје склона писању", навео је Голић.

На промоцији су говорили и наставник српског језика у Основној школи "Веселин Маслеша" Вукола Секуловић, директор фочанског Центра за културу и информисање Владимир Пантовић и Маринина мајка Весна Вуковић. Стихове су, осим ауторке, говорили и њени другари из школе.