latinica  ћирилица
14/12/2019 |  19:37 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Млади поздрављају олакшице за стамбене кредите

Премијер Радован Вишковић рекао је да је Влада Српске измијенила критеријуме за пласман кредита Инвестиционо-развојне банке Српске, чиме је, у оквиру пронаталитетних мјера за младе брачне парове до 30 година старости, уведена нова кредитна линија.

Предвиђено је да каматна стопа за кредите за куповину станова буде испод три одсто, што су поздравили млади брачни парови. Повољнија кредитна линија уведена је и за родитеље или старатеље, који брину о дјеци са потешкоћама у развоју у циљу рјешавање стамбених питања.

По основу нових критеријума за пласман кредита Инвестиционо-развојне банке Српске, уведене су пронаталитетне мјере, које имају за циљ задржавање младих људи на овим просторима. Повољне каматне стопе намијењене су стамбеном рјешавању младих брачних парова до 30 година старости.

- За младе брачне парове млађе од 30 година, увели смо нову кредитну линију у ИРБ-у гдје ће каматна стопа за куповину стана бити испод три процента - рекао је Вишковић.

Млади брачни пар из Бијељине, Мирослава и Милош Јовић, поздрављају ове олакшице. Они су недавно подигли комерцијални стамбени кредит по неповољнијим условима. Мирослава истиче да су олакшице значајне младим људима који тек почињу заједнички живот.

Милош наводи да су се у тренутку куповине стана одлучили за комерцијални кредит јер нису могли дуже чекати на рјешење стамбеног питања, али да би се сада одлучила за ИРБ-ов кредит.

Марија и Ненад Добријевић из Приједора, родитељи су троје дјеце. Обоје су високо образовани. Ненад је слабовидо лице и сматра да би старосна граница за подизање ових кредита требало да буде виша, а услови подизања кредита прилагођени посебним категоријама.

- Док испуните све обавезе прије рјешавања стамбеног питања, отприлике пређете ту нову прописану границу од 30 година, тако да би се то ипак требало мало флексибилиније посматрати. Ја сам отац троје дјеце, поред тога сам из популације с тјелесним оштећењем, тако да и то на неки начин отежава све ово - каже Ненад.

Премијер Српске истиче да је уведена и једна посебна кредитна линија - за родитеље или старатеље који брину о дјеци са потешкоћама у развоју за рјешавање стамбених питања, а каматна стопа биће од три до три и по одсто.

У области привреде умањене су каматне стопе за кредите намијењене увођењу нових технологија, у циљу обимнијег извоза и боље конкуретности на тржишту.