X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
15/12/2019 |  08:25 ⇒ 11:12 | Извор: sputniknews.com

Руска "чудо-возила": Иду по води, прелазе на лед (ФОТО/ВИДЕО)

Руски Арктик биће ускоро покорен новим "чудо-возилима", мултифункционалним теренским колима, која ефикасно савладавају најтеже дијелове терена, саопштили су представници компаније која је задужена за конструкцију возила.
Руска „чудо-возила“ (фото: Sputnik / Алексей Даничев) -
Руска „чудо-возила“ (фото: Sputnik / Алексей Даничев)

Нови теренци Шерп, Хаски, Русак и Хорт постаће незамјењиви помоћници Русије у покоравању Арктика.

У јануару 2020. године Русија ће започети серијску производњу најновијег арктичког теренца Шерп конфигурације 10 пута 10, саопштио је начелник експерименталног одјељења компаније Шерп из Санкт Петерсбурга Александар Чикин.

- У јануару покрећемо производњу новог Шерпа, који је прилагођен условима на Арктику. Машина је први пут представљена јавности у октобру у Торонту. Већ имамо резервисане наруџбине за март. Планирано је да возило произведемо у више верзија - за геолошка истраживања, постављање каблова, за различите потребе транспорта - објаснио је Чикин.

На задњу платформу са шест точкова могуће је додати стамбени или медицински модул, транспортну јединицу, електрану, као и малу бушилицу. Машина је већ тестирана и успјешно је прошла 10.000 километара од Архангелска до Анадира.

Чудо-возило за све терене

Главна предност возила је способност да превазиђе најкомпликованије дијелове терена. На примјер, машина под пуним оптерећењем у стању је да изађе из незалеђеног дијела ријеке на лед.

Шерп - руско чудо (фото: Sputnik / Алексей Даничев)

Теренац-амфибија на беспућу достиже максималну брзину од 35 километара на сат, на отвореној води - шест километара на сат. Максимални угао одизања од земље је 40 степени, аутономија износи до 1.000 мото часова, носивост теренца је 5,5 тона, троши девет литара горива на час. Дозвољене резерве горива су 880 литара, док је запремина главног резервоара 300 литара.

Према ријечима произвођача, машина је удобна за возача, а може се поправљати без напуштања кабине - сви дијелови и склопови налазе се испод подног дијела који се отвара.

- Умјесто обичног волана инсталирали смо кормило као код старих авиона. Оно помаже возачу да подиже, спушта и окреће задњи дио на тешким дијеловима пута - каже Чикин.

Он сматра да ће Шерп бити незамјењив помоћник човјека у суровим условима Арктика.

- Наше машине се продају у цијелом свијету. Највеће страно тржиште је Канада, гдје наша компанија има представништво. Тамо имамо мало постројење за монтажу. Поред тога, наши производе се испоручују у земље Европе, Јужне Америке, Африке, као и у Аустралију, али главни купци су, наравно, у Русији - прецизира Чикин.

Једна од најбољих машина-амфибија на свијету

Руски инжењери могу се похвалити развојем још једног теренског возила за кретање на Арктику. Ријеч је о возилу Хаски конфигурације шест пута шест. За развој је задужена компанија Трекол.

Хаски - руско чудо (фото: Sputnik / Алексей Даничев)

Према ријечима главног конструктора те компаније Андреја Теплова, Хаски је једна од најбољих амфибијских машина на свијету са каросеријом од дуралуминијума (каросерије теренаца углавном се праве од стаклопластике).

- У арктичким условима основа од дуралуминијума је најпогоднија за поправљање. Може се релативно лако поправити на терену, док је за поправљање каросерије од стаклопластике потребна топла просторија. Поред тога, каросерија овог теренца има дупло дебљи зид (50 милиметара) у поређењу са другим нашим моделима. То је омогућило да се машина добро изолује - рекао је Теплов.

Теренац је предвиђен за превоз терета тежине до 1,5 тона до двије тоне и превоз путника (капацитет - 14 људи заједно са возачем). Запремина главног резервоара је 210 литара, али на Хаскију има мјеста за резервне канистере за гориво. Теплов процјењује да машина у залихама може имати до 370 литара горива.

- Сада су купци заинтересовани за технику са великом носивошћу и капацитетом мјеста. Наше предузеће испунило је те жеље и развило овај примјерак возила. Код Хаскија је носивост значајно повећана - објашњава Теплов.

Раније је возило прошло сертификационе тестове на полигону Броницки Министарства одбране Русије у Московској области.

Хаски ће се испоручивати војсци и полицији у специјалним модификацијама. Поред тога, постоји могућност да се теренац-амфибија извози. Међу клијентима компаније Трекол су Либан, Иран, Јужни Судан, а тренутно се успоставља сарадња и са Турском.

Хибридно теренско возило К-8 Русак

На међународном форуму "Арктик: садашњост и будућност", који је одржан у Санкт Петерсбургу почетком децембра, Државни технички универзитет у Нижегороду и унитарно предузеће града Набережние Челни први пут су представили линију арктичких теренских возила.

- Мало људи зна да на Арктику важе строги еколошки стандарди, који се не односе само на квалитет горива и ниво емисије штетних гасова. На примјер, у љетњем периоду се не смије возити гусјеничар, јер уништава вегетацију. Са друге стране, теренац са точковима треба да буде направљен тако да не штети поларној флори - истакао је шеф научно-истраживачке лабораторије "Специјалне машине и механизми" са Државног техничког универзитета у Нижегороду Александар Блохин.

На изложби у Санкт Петерсбургу, Државни технички универзитет у Нижегороду представио је хибридно теренско возило К-8 Русак. У зависности од модификације, машина може да превезе између 14 и 20 особа и различите врсте терета тежине до 2,5 тоне.

Посебна одлика Русака је електромеханичка трансмисија. Машина посједује мотор са унутрашњим сагоријевањем и два електрична агрегата снаге 75 киловата сваки. Са пуним резервоарима (300 литара) машина може да пређе растојање од 300 километара, када су у питању тешки теренски услови, до неколико хиљада километара, када је у питању равни земљани пут или асфалт.

Нова теренска возила освајају Арктик

На форуму у Санкт Петерсбургу представљен је и примјерак посебно лаких гусјеничара Хорт, тежине до двије тоне. Теренско возило има носивост од 500 килограма, а може да прими шест особа.

Према ријечима произвођача, возило је неопходно у условима дуге хладне сезоне.

- Хорт извршава исте задатке као Русак - превоз људи и терета, спасилачке акције, грејање. Машине су тестиране у Јакутији и на Чукотки. Годишње можемо произвести до 50 возила - констатује Блохин.

Почасни поларни истраживач Русије Виктор Бојарски тврди да ће најновија теренска возила поједноставити економско и војно савладавање Сјевера.

- У Русији нема довољно мултифункционалних машина које су прилагођене суровим арктичким условима. Судећи по свему, наши инжењери су на добром путу. Најважније је да нови теренци обезбиједе сигуран рад у поларним регионима - истакао је Бојарски.