latinica  ћирилица
15/12/2019 |  09:55 | Аутор: СРНА

Петарде нису играчке, опрез!

Министарство унутрашњих послова Републике Српске данас почиње акцију "Петарде нису играчке", која ће трајати до 15. јануара, а циљ је да предстојеће празнике грађани обиљеже у безбједном окружењу, на миран и достојанствен начин.
Петарде - Фото: РТРС
ПетардеФото: РТРС

Из МУП-а су навели да су празници период кад се може очекивати појачана употреба пиротехничких средстава и незаконита употреба ватреног оружја, те ће у оквиру акције бити предузет низ активности с циљем сузбијања законом кажњивих појава из ове области.

МУП напомиње да ће за вријеме трајања акције полицијски службеници у сарадњи са надлежним општинским инспекцијским службама организовати појачане активности ради спречавања неовлаштене продаје пиротехничких средстава.

Власници продавница, који имају законско овлаштење да продају пиротехничка средства, биће упозорени да се та трговина може одвијати само у складу са важећим законским прописима.

Из МУП-а истичу да употреба пиротехнике може бити опасна и по животе људи, о чему говори и податак да је за прошлогодишње празнике троје грађана, од чега двоје малољетника, повријеђено пиротехничким средствима.

Из тих разлога ће полицијски службеници у основим и средњим школама широм Српске организовати превентивна предавања за ученике да би им указали на све потенцијалне опасности које носи употреба пиротехничких средстава, као и на могуће санкције.

Активности, које ће услиједити у оквиру ове акције, биће предузете у сарадњи са представницима локалних заједница, директорима, педагозима, ученичким и родитељским вијећима основних и средњих школа, инспекцијским органима, као и са другим институцијама и невладиним организацијама.