latinica  ћирилица
15/12/2019 |  19:48 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Брчко: Усвојена одлуку о изградњи транспортног цјевовода

Влада у Брчком усвојила је одлуку о изградњи транспортног цјевовода којим би били напајани потрошачи у источном и јужном дијелу Дистрикта. Градња главног цјевовода са три водоторња и резервоаром у Поточарима била би финансирана кредитним средствима Европске банке за обнову и развој од 13 милиона марака.

Фабрика за прераду воде из Саве у Плазуљама код Брчког, капацитета 330 литара у секунди, производи свега 90 литара воде. Разлог је тај што удаљена насеља немају градски водовод, па је становништво изградило сеоске бунаре, из којих се годинама снабдијева водом за пиће и техничком водом.

Главни цјевовод од Фабрике за прераду воде до Плазуља, у дужини од 14 километара трасиран уз Обилазницу, један је од најважнијих тренутних пројеката у Брчком, истичу у Влади.

- Планира се изградња главног транспортног цјевовода у дужини од 14 километара са припадајућим објектима, у другој фази три водоторња на локацијама Грбавица, Брод и Омербеговача, и једног великог резервоара у Поточарима са пумпном станицом, капацитета 1.000 метара кубних воде - изјавио је шеф Одјељења за Комуналне услуге у Влади Дистрикта Зоран Булатовић.

Влада Дистрикта је затражила од Савјета министара сагласност за кредитирање цјевовода у износу од 13 милиона марака, и мисле да застоја у процедури неће бити, јер ће обавезе бити отплаћиване из буџета Дистрикта. Изградњом главног транспортног цјевовода проблем снабдијевања водом био би углавном ријешен. У перспективи би и најудаљенији потрошачи могли да се прикључе на мрежу. Такође, градске цијеви старе више од 60 година од којих су неке и азбестне, такође би биле замијењене новим цјевоводом.

- Ово је први, и чини ми се најважнији корак у рјешавању проблема водоснабдијевања на простору Брчко Дистрикта, јер изградњом овог транспортног цјевовода мислим да ће бити створене основе да врло брзо, уз изградњу секундарне мреже, ријешимо проблем водоснабдјевања на 90 одсто подручја - изјавио је градоначелник Брчко Дистрикта Синиша Милић.

Пројектна документација о изградњи цјевовода на чекању је већ десет година. Ако не буде процедуралних препрека, овдје очекују да ће изградња почети почетком наредне грађевинске сезоне.