latinica  ћирилица
16/12/2019 |  10:14 ⇒ 12:08 | Аутор: СРНА

Обиљежавање Дана Републике почиње 27. децембра, централни догађаји 9. јануара

Дан Републике Српске биће обиљежен у четвртак, 9. јануара 2020. године, свечаним дефилеом и академијом, а не, како су то поједини медији објавили, у петак, 27. децембра.
Дан Републике Бања Лука - Фото: РТРС
Дан Републике Бања ЛукаФото: РТРС

Централни догађаји, као и сваке године, свечани дефиле на Тргу Крајине и свечана академија у Спортској дворани "Борик" у Бањалуци биће одржани у четвртак, 9. јануара.

Истог дана биће додијељена и одликовања заслужним институцијама и појединцима у Палати Републике, а у 12.00 часова почеће свечани дефиле на Тргу Крајине.

Свечана академија поводом Дана Републике биће одржана 9. јануара наредне године у дворани "Борик" са почетком у 14.00 часова.

У сриједу, 8. јануар предвиђено је полагање вијенаца на Споменик палим борцима Војске Републике Српске на гробљу "Свети Пантелија", на Тргу палих бораца НОР-а испред хотела Босна, те на Спомен костурници и гробници дванаест бањалучких беба на Градском гробљу.

Делегација кабинета предсједника Републике положиће цвијеће и на Споменик бањалучким бебама на Тргу српских јунака на платоу испред Музеја савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци, док ће делегација Републике Српске положити вијенац и на спомен-обиљежје бившег предсједника Републике Милана Јелића у Модричи.

Обиљежавање Дана Републике почеће традиционалним пријемима код предсједника Српске Жељке Цвијановић 27. децембар за делегације Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске и делегацију Владе и представнике Републике Српске у заједничким органима БиХ.

Пријеми су предвиђени и за делегацију Уставног суда Републике Српске, правосудних органа Српске, МУП-а Републике Српске и делегације Министарства одбране у Савјету министара, Академије наука и умјетности Републике Српске, делегације борачких организација Српске, пензионисаних генерала, Асоцијације ствараоци Републике Српске, Удружења војних пензионера Републике Српске у Оружаним снагама БиХ, старјешина Војске Републике Српске и представника вјерских заједница у Српској.

У суботу, 28. децембра предвиђени су пријеми за спортисте, студенате и награђене ученике, делегације културних и научних радника и представнике издавача из Републике Српске, делегације привредника, Савеза националних мањина Републике Српске и представнике медија.

Дан Републике, 9. јануар, биће свечано и на примјерен начин обиљежен у свим градовима и општинама Републике Српске, а 10. јануара предвиђено је обиљежавање овог значајног датума у Брчко Дистрикту, те Источном Сарајеву концертом Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.