latinica  ћирилица
16/12/2019 |  11:31 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

Дрљача: Проблем радиоактивног отпада и даље захтијева велики ангажман

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да су намјере Хрватске да радиоактивни отпад одлаже у непосредној близини границе са БиХ проблем који је у овој локалној заједници захтијевао велики ангажман, те да ће много активности бити потребно и у наредној години.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

Дрљача је рекао Срни да се локална власт и ове године бавила проблемом чије рјешавање није у надлежности општине, али директно утиче на живот и безбједност грађана.

- Ове године је било доста активности како би биле спријечене намјере Хрватске да радиоактивни отпад одлаже у непосредној близини Новог Града. Између осталог, то је конференција која је у марту, у организацији Зеленог клуба одржана у Сарајеву. Организовани су и протестни скупови у Двору и Новом Граду. На крају, то је и одлука Владе Републике Српске о проглашењу Парка природе `Уна`. У току су активности на оснивању овог парка природе чије ће сједиште бити у Новом Граду - појаснио је Дрљача.

Он каже да су о овом проблему већ обављени прелиминарни разговори са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом који је рекао да још постоји политички простор да се разговара.

- Најбоље рјешење за нас би било да Хрватска одлаже радиоактивни отпад на мјесту гдје је настао - у Кршком. Они су одабрали локацију Черкезовац, а уколико би та локација била у унутрашњости Хрватске, удаљена бар 30 километара од границе, грађани би били безбједнији - сматра Дрљача.

Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке.