latinica  ћирилица
16/12/2019 |  20:11 ⇒ 20:56 | Аутор: СРНА

Додатна улагања с циљем смањења штетних утицаја на животну средину

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић разговарала је данас у Бањалуци са представницима "Зарубежњефта", Рефинерије нафте Брод и Рафинерије уља Модрича који су је упознали о намјери додатних улагања с циљем ефикасније заштите и смањења штетних утицаја производње на животну средину.
Састанак са представницима Зарубежњевта - Фото: РТРС
Састанак са представницима ЗарубежњевтаФото: РТРС

Голићева је нагласила да Министарство подржава све активности чији је циљ спречавање или смањивање штетних посљедица по животну средину и здравље људи, а прелазак на еколошки прихватљива горива, као што је гас, једна је од најефикаснијих мјера за заштиту и побољшање квалитета ваздуха.

Према њеним ријечима, то је природно и еколошки прихватљиво гориво које у поређењу са осталим фосилним горивима, попут мазута, има мање емисије угљен-диоксида, и тако доприноси очувању квалитета животне средине, а првенствено квалитета ваздуха, саопштено је из ресорног министарства.

- При сагоријевању гаса настају мање количине емисија загађујућих материја штетних по животну средину због чега се и сматра стратешким енергентом. У продуктима сагоријевања гаса нису присутни пепео и чађ, односно прашкасте материје које представљају велики проблем у зимском периоду код сагоријевања других горива, а веома су штетне за здравље становништва - навела је Голићева.

Голићева је са замјеником генералног директора "Зарубежњефта" за прераду и продају Игором Шелкуновим, генералним директором Рефинерије нафте Брод Анатолијем Караљусом и генералним директором Рафинерије уља Модрича Кирилом Ткачевим разговарала о испуњавању услова из еколошких дозвола у овим предузећима, те будућим активностима у обје рафинерије.

Она је подсјетила на значај који ова предузећа имају за развој привреде у Српској и изразила очекивања да ће кроз реализацију започетих и планираних пројеката побољшати укупан пословни амбијент у Српској.

Директор Рафинерије нафте Брод Анатолиј Караљус упознао је министра о томе да гасификација Рафинерије тече планираном динамиком и да очекује да ће радови на мрежи у кругу Рафинерије бити ускоро завршени.