latinica  ћирилица
16/12/2019 |  20:47 ⇒ 20:49 | Аутор: СРНА

Шулић: Раднике су отјерале похлепне газде, а не држава

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Денис Шулић рекао је да радници из Српске не одлазе због државе, него због послодаваца који штеде на њима да би себи обезбиједили скупоцјене аутомобиле, куће и путовања.
Денис Шулић -
Денис Шулић

- Имали смо прилику да чујемо како газде у Републици Српској причају - високи су порези на плату, па ћемо смањити плату радницима да би ми могли возити аутомобил од 100.000 КМ, имати кућу од четири милиона КМ, ићи на љетовања и зимовања - рекао је Шулић вечерас у Народној скупштини реплицирајући посланику ПДП-а Драшку Станивуковићу.

Наводећи да је јавност упозната о томе да је народни посланик ПДП-а Драшко Станивуковић радницима давао плату од 330 КМ, Шулић је констатовао да је лицемјерно причати о високим платама, а имати фирму у којој су два радника пријављена на четири часа и примају плату од 330 КМ.

- Не можете онда устати и причати да су ниске плате. Зашто у тој фирми плате нису биле 1.500 КМ? Зашто на тај начин нисте заустављали одлазак младих и били примјер како се зауставља одлазак - упитао је Шулић.

Говорећи о Закону о играма на срећу, он је подсјетио да је приход од тих игара лани од прошлог закона износио 17 милиона КМ, док сада износи 60 милиона КМ.

- То је 43 милиона КМ више у буџету Српске, а мање у буџетима људи који су имали кладионице. Нико од тих људи није отпустио ниједног радника, чак сам видио да се број кладионица повећао - истакао је Шулић.

Шулић је истакао да ће приходована 43 милиона КМ од пореза на игре на срећу бити утрошена на бесплатне уџбенике од трећег до деветог разреда за дјецу из породица са троје и више дјеце, каматна стопа за младе брачне парове биће испод три одсто на основу нове кредитне линије Инвестиционо-развојне банке, а милион КМ биће намијењен за најуспјешније спортисте у Српској.

- Од тих 43 милиона КМ, дио иде и у пројекте приправника, затим у програм "Стартап Српска" у оквиру којег је за само двије године отворено 260 фирми, те на ИТ преквалификацију. Све су то пројекти који ће, сигуран сам, бити финансирани кроз ова 43 милиона КМ - поручио је Шулић.