latinica  ћирилица
19/12/2019 |  17:37 | Аутор: СРНА

СНСД: Болница "Србија" - гарант унапређења здравствене заштите

Градски одбор СНСД-а Источно Сарајево саопштио је данас да су и ова странка и руководство Болнице "Србија" од почетка године дали максималан допринос санирању стања и унапређењу здравствене заштите грађана у овом дијелу Републике Српске.
Болница Србија - Фото: РТРС
Болница СрбијаФото: РТРС

У саопштењу се истиче да је за посљедњи квартал ове године, према мјерљивим резултатима рада једне здравствене установе, Болница "Србија" најуспјешнија у посљедњих 10 година.

- Са визијом коју има садашњи менаџмент `Србије` медицинска будућност наше болнице је сигурна, а грађани не треба да се плаше за њен опстанак и напредак - наводи се у саопштењу Градског одбора СНСД-а, који у потпуности одбацује све наводе Градског одбора СДС-а Источно Сарајево о стању у секундарном и терцијарном здравственом сектору у овом граду.

Реагујући на саопштење СДС-а у којем је наглашен проблем одласка здравствених радника у иностранство и друге здравствене установе, Градски одбор СНСД-а истиче да СДС "по ко зна који пут, с циљем краткорочног привлачења пажње јавности, поново покушава да површним приступом пренесе заједнички ниво одговорности за стање у друштву, па самим тим и у сектору здравства на СНСД, као политичку партију која према грађанима показује општу друштвену обавезу и ниво одговорности, много већи и озбиљнији од једнократних политичких саопштења и флоскула".

Из СНСД-а подсјећају да се од почетка ове године плате и све обавезе према радницима у Болници "Србија" редовно измирују, као и трошкови едукације, при чему су измирене и обавезе према добављачима, као и дио из претходних година.

- Захваљујући Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске, са министром Аленом Шеранићем на челу, отпочео је процес измирења свих обавеза према радницима из претходних година у износу од 300.000 КМ, и његов наставак се очекује и у 2020. години - наглашава се у саопштењу.

Наведено је да је велики труд и ангажованост менаџмента Болнице "Србија", на челу са директором Небојшом Шешлијом, омогућио грађанима Сарајевско-романијске регије доступност еминентних стручањака из разних хируршких и нехируршких грана.

Као примјер Градски одбор СНСД-а наводи да је на основу званичне евиденције из болничких протокола за ову годину број операција повећан за 200 у односу на исти период прошле, број хоспитализованих пацијената за више од 400, а број порођаја за 50.

- Током ове године остварена је сарадња са великим бројем љекара из Универзитетског клиничког центра Републике Српске тако да наши суграђани више не морају да иду у Бањалуку, већ им је све доступно у нашој болници. У овој години је запослено више од 30 медицинских техничара са евиденције Завода за запошљавање који су распоређени по свим одјељењима, чиме је омогућена квалитетнија медицинска њега - истиче се у саопштењу Градског одбора СНСД-а.

Осим медицинских сестара, у овој години менаџмент Болнице "Србија" запослио је 10 младих љекара који су у 2019. добили четири специјализације из различитих грана медицине, а два љекара почела су субспецијализацију из нефрологије и васкуларне хирургије, тако да је настављен тренд јачања и едуковања домаћег кадра који ће наставити са унапређењем медицинских услуга.

За 2020. годину одобрено је девет нових специјализација за љекаре медицине према плану и програму ресорног министарства.

- У овој години први пут је у нашој болници могуће радити сложене васкуларне операције, а торакална хирургија се поново ради у нашој болници послије пет година. Једина смо болница у регији која, осим Београда, ради операције из области дјечије ортопедије - истиче се у саопштењу.

Додаје се да Болница у Источном Сарајеву однедавно ради и најсложеније операције ока, заокружена је комплетна услуга из области гинекологије, те обезбијеђено збрињавање свих пацијената из домена уролошких болести.

У идућој години планиран је почетак пружања услуга барокоморе, а очекује се и инсталирање најновијег ЦТ апарата у Републици Српској, чиме ће дијагностика бити подигнута на највећи могући ниво.

Из СНСД-а указују на чињеницу да је договорена сарадња са Клиничким центром Војводине за слање више љекара на едукацију из области свих врста лапароскопских, односно ендоскопских интервенција које ће крајем 2020. године моћи да буду рађене и у Болници "Србија".

- Тренутни број љекара на свим одјељењима ове болнице је потпуно задовољавајући за несметано обављање свих послова. У болници има пет дежурних љекара који раде током 24 часа, чиме се још једино може похвалити УКЦ Републике Српске и што улива пуну сигурност свим грађанима Сарајевско-романијске регије. Све остале службе су организоване по систему приправности иза 15.00 часова - додаје се у саопштењу.

Наведено је и то да су у Поликлиници оспособљене све специјалистичке и субспецијалистичке амбуланте, а листе чекања са неколико мјесеци смањене на неколико седмица.

Када је ријеч о обавезама за порезе и доприносе, истичу из СНСД-а, ту обавезу су Влада Републике Српске и ресорно министарство преузели да ријеше у наредној години, наводећи да тај проблем "није само присутан код нас, него у свим болницима и домовима здравља широм Српске, а ми се на тој листи дужника налазимо на средини".

Савез независних социјалдемократа подсјећа да је у априлу реализовано пресељење у нову болницу, у објекат од 15.000 метара квадратних, опремљен најсавременијом медицинском и немедицинском опремом, а љекари стално одлазе на едукације у велике клиничке центре у Републици Српској, БиХ и Србији.

Додају да током пресељења из старе у нову болницу, које је обављено за неколико дана, нико од пацијената није био ускраћен за болничко лијечење, нити је чекао на заказану операцију.

- За разлику од Градског одбора СДС-а, који је суочен са одливом властитог чланства и дугорочног недостатка идеја за напредак у било којој области друштва, људи које предлаже СНСД, као и они који немају додирне тачке са СНСД-ом, а желе да се ставе у функцију развоја Српске у цјелини, располажу конкретним подацима, те се боре, као и директор Болнице "Србија" Небојша Шешлија, за сваку област овог друштва, сваким даном за развој институција Републике и њених локалних заједница - наглашава се у саопштењу.