latinica  ћирилица
21/12/2019 |  08:52 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Стотину дјеце из Српске партнери предсједнице у великој хуманитарној акцији (ФОТО/ВИДЕО)

Донаторско вече С љубављу храбрим срцима, централна манифестација велике хуманитарне акције под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, биће одржано сутра у Банском двору у Бањалуци.
С љубављу храбрим срцима - Фото: РТРС
С љубављу храбрим срцимаФото: РТРС

У програму ће наступити више од стотину дјеце из цијеле Републике Српске, а мали извођачи су, и званично, партнери предсједнице Републике Српске у овој акцији.

Акција С љубављу храбрим срцима је традиционална и одржава се десети пут, а ове године циљ је да се прикупи новац за изградњу два дневна центра за дјецу са сметњама у развоју, у Бањалуци и Требињу.

Дјеца која сутра наступају у Банском двору својим другарима неће даровати новац, него нешто много вриједније: своје осмијехе, добре жеље, музику, пјесму игру, цртеже. И наравно, поносни су на то.

Први ће, као и претходних неколико година, наступити малишани из Дјечјег хора Врапчићи, и то баш са пјесмом С љубављу храбрим срцима.

Фото: СРНА

– Заиста то радимо пуним срцем и заиста смо поносни што смо дио ове акције, не зато што нас је позвала председница Републике Српске Жељка Цвијановић или Милорад Додик, него зато што помажемо дјеци, којој је подршка најпотребнија – каже руководилац овог хора Бранислав Ђаковић, свима познатији као чика Бане.

На крилима сличних емоција у Бањалуку ће "долетјети" и "Звончићи" из Зворника, још један већ познати дјечји хор, који је за четири године имао више од 50 наступа.

– Добро знамо колико подршка пријатеља значи, па се трудимо да је пружимо нашим другарима и да свима нама живот уљепшамо пјесмом – поручују “Звончићи“.

Партнери предсједнице Републике у овогодишњој хуманитарној акцији су и млади из КУД "Грмеч" из Дринића, једне од најмањих општина у Српској. С поносом истичу да им је најважнији задатак очување фолклорне традиције.

И најмлађи чланови КУД "Босиљак" из Дервенте учествоваће у свечаном програму донаторске вечери "С љубављу храбрим срцима".

У Банском двору ће заиграти, истина мало другачију игру, и крхке мале балерине из Прве балетске школе у Бањалуци.

С другог краја Српске, из Требиња, музички поздрав другарима доносе Марина Мучибабић и Марија Зиројевић, ученице основне Музичке школе. Оне ће на флаути извести композицију "Хор бечких дечака" Жоржа Бизеа.

Младе требињске музичарке кажу да их је изненадио позив предсједнице Републике и да, иако су до сада наступале на бројним такмичењима, имају помало трему, јер је наступ у Бањалуци за њих нешто посебно.

Још двије девојчице, посвећене музици, биће дио добротворне чаролије. Сара Милојевић и Софија Кашански из Брчког ће пјесмом помоћи изградњу дневних центара у Бањалуци и Требињу.

Њихово пријатељство траје годинама, а спојила их је љубав према етно музици. Не крију узбуђење и понос што ће помоћи малишанима управо оним што највише воле – пјевањем. Уз то, испуниће им се, кажу, још неке жеље.

Сара и Софија послале су и дирљиву поруку: “Поклонимо љубав да нам се љубав врати, позовимо 1411“.

На донаторској вечери ће наступити и хор Основне школе "Петар Петровић Нјегош" из Источне Илиџе. Хоровођа Александар Харт истиче да је то за њега и његове ђаке велика част, срећа, али и одговорност, јер су добили прилику да дјеци у Требињу и Бањалуци помогну да добију центре, а са њима и прилику за бољи живот, развој и образовање. У хору пјевају дјевојчице од шестог до деветог разреда, а у Бањалуци ће наступити њих 18.

Акцију "С љубављу храбрим срцима", покренуо је 2010. тадашњи предсједник Српске Милорад Додик, а манифестација се ове године одржава десети пут. Од прошле године, партнери предсједнице Републике Српске у овој акцији су дјеца и млади умјетници, који учествују у програму.

Донаторско вече, на коме ће они наступити, биће одржано сутра, почев од 17 сати, у Културном центру Бански двор у Бањалуци. Пренос донатерске вечери можете пратити на нашем програму, порталу и Фејсбук страници.

Шездесеторо малишана из Дјечијег вртића Младост из Шипова припремили су цртеже са симболичним порукама и на тај начин се прикључили хуманитарној акцији С љубављу храбрим срцима. Директорка вртића Сања Проле рекла је да су поносни и срећни што су дио ове хумане приче.

– Нама је изузетна част што је наш вртић један од четири из Републике Српске који ове године учествују у хуманитарној акцији. То је на неки начин награда за сав наш труд у протеклом периоду – истакла је Проле.

Она је додала да дјеца воле цртати, али да ће сада још више љубави, топлине и пажње унијети у сваку линију.

И дјеца из обданишта у Чајничу даће свој допринос. Директор вртића Вукашин Катана захвалио је предсједници Цвијановић што је изабрала да дјеца из Чајнича, као изразито неразвијене општине, учествују у акцији.

– Наше мало некоме значи много. Средства ће бити искориштена за изградњу дневних центара за дјецу са сметњама у развоју у Требињу и Бањалуци. Надам се да ће и у свим другим градовима Српске бити изграђени такви центри – рекао је Катана.

У акцији за дјецу с тешкоћама, своје цртеже љубави послали су и малишани из вртића Наша радост у Српцу и Палчић у Теслићу.

Како је најваљено из Кабинета предсједнице Српске Жељке Цвијановић, на хуманитарној вечери "С љубављу храбрим срцима" наступиће и млади музичари из Пољске. Захваљујући ангажману амбасадорке БиХ у овој земљи, Ковиљке Шпирић, у Банском двору ће наступити чланови оркестра Музичке школе из Шчећина на сјеверу Пољске.

У госте малишанима из Српске долазе и симпатичне мале балерине из Новог Сада, Алексија Тубић и Тара Алексић.

Извор: РТРС/Српскаинфо