latinica  ћирилица
21/12/2019 |  19:24 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Нема никаквог интеграционог плана у НАТО

Програм реформи, који је Предсједништво БиХ усвојило 19. новембра, уз договор да ће га послати у НАТО дан након што Парламентарна скупштина БиХ изабере комплетан Савјет министара, наћи ће се пред посланицима Народне скупштине Републике Српске у понедјељак 23. децембра.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поновио је да овај документ не прејудицира чланство БиХ у НАТО. Опозиција, на другој страни и даље сматра да је БиХ, Програмом реформи, корак ближе овом савезу.

Шта СНСД мисли о НАТО интеграцијама, јасно је поручио када је тражио да Народна скупштина донесе Резолуцију о војној неутралности, каже Додик и подсјећа да СДС и ПДП нису били у тој причи. Категоричан је, ни ријечи о континуитету кретања ка НАТО-у нема у Програму реформи.

- Никаквог интегративног пута у НАТО неће бити. То каже и сама платформа која каже да нема прејудицирања чланства и веома јасно је да је тај документ раскид континуитета који смо имали у прошлости у вези са исказивањем НАТО интеграција, као што је то чинио Иванић који припада опозиционом блоку - истакао је Додик.

Додик подсјећа да је Иванић 2018. године усвојио војно-политичку стратегију у којој јасно пише да је најважнији приоритет интеграција у НАТО. Ми смо, додаје, одбили АНП, за разлику од СДС и ПДП који то нису урадили док су били власт у Сарајеву.

- Мени ће бити важна већина у скупштини и да јавност буде упозната до детаља. Ту се ништа није крило. То је био упоран и тежак рад. СДС и ПДП као учесници власти имали си прилику да то ураде, али нису. Али су израдили акциони план, на 158 страна и скидали га са дневног реда - наводи Додик.

За опозицију посебна сједница Парламента Српске, на којој ће, на захтјев српског члана Предсједништва, бити разматран Програм реформи, нема смисла, јер су овим Програмом, како тврде, из процеса искључене институције Српске. Члан Предсједништва СДС-а и делегат у Дому народа БиХ Младен Босић сматра да је документ намијењен директно НАТО-у, без обзира на то да ли му је назив АНП или План реформи. ПДП је става да је између ова два документа знак једнакости.

- Програмом реформи БиХ, БиХ укључујући и Републику Српску, одлуком Милорада Додика иде у НАТО савез, и то су чињенице које се не могу оспорити и то је неповратан процес. Није добро што у том процесу не учествују институције Републике Српске - сматра Бранислав Бореновић, предсједник ПДП.

Из СНСД-а одговарају да је кадар СДС-а и ПДП-а иницирао НАТО као стратешки циљ БиХ и да су, у том смислу, гласали за све документе од 2005. године. Додаје да СНСД на то није пристао.

Годину дана преговарали смо о документу који каже да се према НАТО не иде, већ се са НАТО-ом сарађује и да се чланство уопште не разматра. Људи из СДС-а и ПДП-а одбили су да гласају у Народној скупштини Републике Српске о Резолуцији о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, а данас се на крајње лицемјеран начин позивају на ту резолуцију - наводе у СНСД.

Без обзира на различите политичке погледе, СНСД-ов шеф Клуба посланика у Народној скупштини Игор Жунић, очекује конструктивну расправу у Парламенту Српске. Сматра да је важно да Парламент, у складу са уставним овлашћењима , размотри Програм реформи, о којем би, како наводи, сви требало да буду сагласни.