latinica  ћирилица
24/12/2019 |  19:51 ⇒ 25/12/2019 | 08:31 | Аутор: РТРС

Притвор двојици депортованих исиловца, слиједе саслушања жена

Након што је одредио једномјесечни притовор за пет бивших припадника ИСИЛ-а који су крајем прошле седмице депортовани из Сирије, Суд БиХ исте мјере изрекао је и за преосталу двојицу из истог контингента.

Армен Џелко и Мухарем Дунић у притвору ће остати такође до 19. јануара наредне године или другачије одлуке Суда. Још од априла у притвору је припадник ИСИЛ-а Ибро Ћуфуровић, коме ће 27. децембра бити изречена пресуда. Тужилаштво је затражило до 20 година затвора. Одбрана, од године до двије.

Тек му је 30 година, а већ је "ратни ветеран" и прекаљени џихадиста пораженог калифата. Из родних Хаџића преко сарајевског аеродрома и Турске до Сирије, отишао је Армен Џелко још у фебруару 2013. Пуних шест година ратовао за "идеале" терористичке Исламске државе. Више пута рањаван, што је у судници и признао! Ипак, без једног бубрега и дијела слезене "текбирао" је све до пада Багуза, у фебруару ове године, када су га заробиле курдске и савезничке снаге. Након десет мјесеци заробљеништва, Џелко је враћен "матици". У Сирији су му остале двије жене и троје дјеце.

Тужилац Дубравко Чампара навео је да ће бити урађено тимско психијатријско вјештачење да се утврди мотив због чега је Џелко уопште отишао у Сирију и да се утврди степен радикализације који је настао код њега.

Попут Џелке, један од посљедњих ратника злогласног ИСИЛ-а у Багузу био је и Мухарем Дунић. Истог дана су заробљени. Али,  за разлику од Џелке, "одметник" Дунић радикалну индоктринацију дијелом је стицао и у Аустрији, гдје је отишао из родних Купрешана, надомак Јајца. Из Аустрије, заједно са супругом Ајшом Галијашевић у августу 2014. отишао је у Сирију. И мада је Аустрија за Дунићем расписала потјерницу, заједно су ипак враћени "изворишту". Мухарем је смјештен у притворску јединицу Суда БиХ, а Ајша у камп Делијаш, код Сарајева, гдје ће је са осталим придошлим исиловкама већ наредних дана посјетити бх. тужиоци.

Тужилац Мериса Нуркић каже да је Мухарем Дунић у Сирији прошао обуку ИСИЛ-а за руковање оружјем и вођење борби, те да је задужио оружје и примао мјесечну накнаду од терористичке организације.

И све је то Дунић признао када је присилно приземљен на бх. тло. Прво истражиоцима СИПА, а потом и поступајућем тужиоцу. Упркос свему овом, одбрана осумњичених је умјесто затворског притвора, тражила кућни притвор. Правдао је адвокат Сенад Дуповац џихад ратнике наводном жељом да и прије заробљавања, напусте сиријско тло. Хтјели су, али нису имали новца. Ни путних исправа, тврдио је Дуповац. И из узорних су фамилија, образлагао је даље. Џелки "амиџа" - чак и "златни љиљан". Но, Суд је ипак одредио притвор. Да ли у КПЗ Зеници, вијеће се није изјаснило. А тамо већ девети мјесец пресуду чека први депортовани бх. џихадиста и још један сиријски "ветеран", двадесетчетворогодишњи Ибро Ћуфуровић из Велике Кладуше. И његова супруга са двоје дјеце стигла је из Сирије у посљедњем америчком трансферу. И, такође смјештена у Делијаш. Долазак породице био је услов да Ћуфуровић са Тужилаштвом склопи споразум и призна кривицу за ратовање у терористичкој Исламској држави. Данас је чак изразио и покајање. Но и без признања, доказало је, тврди Тужилаштво, Ћуфуровићево терористичко дјеловање. Између осталих доказа уз помоћ заштићеног свједока, који је прије добровољног повратка из Сирије у јединици Бејд Командос, а касније Ал Акса, виђао униформисаног и наоружаног Ибру. И уз помоћ видео снимка!

Тужилац Ћазим Хасанспахић је навео да се се на снимку налази Ибро Ћуфуровић са аутоматском пушком изнад два тијела стријељаних војника и коментар како "босанске газије уништавају кјафире".

За "босанског газију" Ћуфуровића, тужилац је затражио затворску казну што ближе максимуму. А законски максимум за дјело које му се на терет ставља је 20 година. Адвокат Дуповац међутим, позива на "статистику" бх. правосуђа. Пресуђено је 28 повратника из Сирије. И све изречене пресуде од годину до три и по године затвора.

Дуповац сматра, да би била грешка да се казнена политика БиХ оштри на Ибри Ћуфуровићу, те каже да то треба да се ради на неком радикалним који су избацивани из суднице и који нису поштовали суд и кућни ред, и који су сасвим другачији од Ћуфуровића.

Сви пресуђени повратници из сиријског џихада, мизерне затворске казне већ су одлежали. Или их откупили. И од терориста већ постали туристи! Хоће ли и Ибро корачати њиховим стазама босанским? Као што је корачао сиријским!?