latinica  ћирилица
31/12/2019 |  16:05 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Савчић: Оптужница измишљена, настављам борбу за истину и правду

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против предсједника Борачке организације Републике Српске Миломира Савчића. Терети га, да је као командант 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске учествоавао у помагању у злочину почињеном 1995. године у Сребреници.

Савчић је изјавио за нашу телевизију да је оптужница лажна и да се догађај за који се терети није догодио.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић категоричан је да је у оптужници Тужилаштва БиХ све измишљено. Истиче да је оптужен за догађај који се није десио и да се оптужују невини људи.

- 13.јула 1992. године, у нашу кућу, у реону Нове касабе, било је 12 људи војне полиције. Тај објекат је нападнут и бранећи се заробили смо већи број припадникма 28 дивизије. Ми смо их пописали и по наређењу Главног штаба предали их другој јединици у Братунцу. Ако ту има дјела кривичног, апсолутно сам спреман да одговарам - тврди Миломир Савчић.

Савчић истиче да је ова оптужба врло опасна јер није заснована на чињеницама. Наводи да је Секретаријат хашког трибунала одавно у једном документу, који посједује, навео да 65. заштитни моторизовани пук, којим је командовао, није починио ни један ратни злочин.

- Професионални хашки истражиоци, морам им одати признање, су утврдили да моја јединица нема никакве везе нити су шта учинили, а да има везе са повредом међународног ратног права или коневанција о заштити ратних заробљеника. Ми смо тим људима обезбједили медицинску заштиту, воду и храну - наглашава Савчић.

Подизањем оптужнице против Савчића огорчени су у Борачкој органитацији. Предсједник Предсједништва БОРС-а Горан Рогић каже да је ова оптужница дио стратегије чији је циљ да од часне организације бораца буде, како каже, направљена злочиначка.

- Данас је подигнута оптужница против часног предсједника БОРС-а, генерала Савчића, а прије десетак дана против претходног предсједника Пантелије Ћургуза. Ништа ту није случајно и свакоме од нас је јасно који је крајњи циљ. Очито је то дио стратегије да од часне организације бораца направе злочиначку организацију - напомиње Горан Рогић, предсједник Предсједништва БОРС-а.

Подршка генералу Савчићу стиже из Удружења жена жртава рата и Савеза логораша Републике Српске. Из Савеза логораша наводе, да је оптужница против Савчића удар на Борачку организацију Републике Српске.

- То је та иронија и наша стварност и свако ко је бранио српски народ је окривљен. С друге стране, имамо окорјеле зликовце који су на слободи и они су народни хероји - каже Анђелко Носовић, предсједник Савеза логораша Републике Српске.

Готово идентично прича и Божица Живковић Раилић, предсједница Удружења жена жртава рата.

- Генерал Савчић је само један од мученика који је у низу тих против којих се доносе лажне оптужнице и пресуде у двоструким аршинима - нагласила је Божица Живковић Раилић.

И Организација старјешина Војске Републике Српске најоштрије је осудила подизање оптужнице против Савчића.
Старјешине сматрају непримјереним понашање Тужилаштва и Суда БиХ, који излази из оквира правде и подижу оптужнице, хапсе и суде припадницима српског народа, а само спорадично појединцима из бошњачког народа.

Повезане вијести:

Додик: Оптужница против Савчића - потврда да је правда за Србе недостижна