latinica  ћирилица
06/01/2020 |  12:21 ⇒ 12:25 | Аутор: СРНА

Стојановић: Још доказа да је Сребреница била изнуђена акција ВРС

Улазак Војске Републике Српске у Сребреницу у љето 1995. године је изнуђена акција, с обзиром на сталне нападе такозване Армије БиХ из енклаве, и то је оно што британски документ коначно признаје, изјавио је Срни адвокат Миодраг Стојановић.
Миодраг Стојановић - Фото: Screenshot/YouTube
Миодраг СтојановићФото: Screenshot/YouTube

- Ово је само још једна у низу потврда шта је довело до операције `Криваја 95` и уласка ВРС у Сребреницу - додао је Стојановић, који је дио тима одбране команданта Главног штаба ВРС генерала Ратка Младића.

Он је истакао да браниоци који се појављују у предметима "Сребреница" стално истичу да је та акција ВРС била изнуђена, с обзиром на континуитет активности које је Главни штаб такозване Армије БиХ и материјализовао у наредби генерала Енвера Хаџихасановића 28. дивизији да се из енклаве интензивним диверзантским и војним акцијама врше притисци и напади на ВРС.

- Циљ наредбе је да вежу што више снага ВРС за енклаву и тиме растерете сарајевско ратиште, као приоритет будућих активности Армије БиХ. Тај документ, који већ имамо, јасно говори да је Сребреница била посљедица, прије свега, реализације тих наредби Армије БиХ према 28. дивизији и цивилне жртве у селу Вишњица 26. јуна 1995. године - навео је Стојановић.

Он подсјећа да је Вишњица српско село удаљено четири километра од Црне Ријеке, гдје је био смјештен Главни штаб ВРС, у које је 26. јуна 1995. године ушла диверзантска група такозване Армије БиХ из рејона Жепе и Сребренице, убила цивилно становништво и заробила два војника.

У британским документима пише да је напад на Сребреницу у јулу 1995. испровоцирала бошњачка страна, да Пале нису имале план да се освоји енклава, већ да је напад иницирао локални командант.

У званичном документу британског Министарства одбране од 11. јула 1995. године описују се догађаји који су претходили дешавањима у Сребреници, као и реакцији холандског УН батаљона након што су у њу ушле трупе ВРС.