latinica  ћирилица
08/01/2020 |  15:23 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Српска рођендан дочекује политички и економски стабилна

Дан Републике обиљежиће се свечано широм Српске, а из године у годину даје се на значају датуму када је створена, поручио је предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић.
Недељко Чубриловић гост Радија Републике Српске - Фото: РТРС
Недељко Чубриловић гост Радија Републике СрпскеФото: РТРС

У интервјуу за Радио Републике Српске, у емисији "Отворено речено", Чубриловић је навео да је Српска економски и институционално стабилна дочекује 28. рођендан, те нагласио да ће Парламент у сарадњи са Владом и у овој години, радити на подизању стандарда грађана, али и на јачању привреде, односно реалног сектора.

Достојанственом прославом Дана Републике даје се на значају датуму када је створена Српска, и то одлуком скупштине прије 28 година, прије ратних дешавања, рекао је предсједник Парламента Недељко Чубриловић.

Нагласио је да је ријеч о неспорној историјској чињеници.

- Данас то обиљежавамо и радно и свечано. 9. јануар је догађај који обиљежавамо са посебним програмом као што смо и до сада чинили. 28 година није мало, али није ни пуно у вијеку једне организоване институције или државотворног елемента као што је Република Српска. Сигурно да сваке године то добија на озбиљности и приступу. Посљедњих неколико година дат је посебан значај том догађају - рекао је Чубриловић.

Српска 28. рођендан дочекује политички и економски стабилна. Допринос томе дао је и Парламент, који је у прошлој години засједао 65 дана, а одржано је седам редовних и шест посебних сједница.

Чубриловић истиче да је злоупотребом пословника изгубљено много времена, али наглашава да приоритет у раду остаје подизање животног стандарда, што се и показало крајем прошле године, када је донесен сет закона који је омогућио раст плата.

- Уколико на глобалном нивоу не буде значајних поремећаја, ефекти ових закона биће онакви како су и пројектовани - да ће просјечна плата прећи хиљаду КМ, да ћемо радити на подизању животног стандарда грађана, односно оних који су највише угрожени и да рјешавамо социјалне проблеме. Морамо се вратити више реалном скетору, али и пољопривреди - нагласио је предсједник Парламента Српске.

Треба радити и на реформи образовања, јер се школују кадрови који нису препознати на тржишту рада, поручио је предсједник Народне скупштине и подсјетио да се и због тога Српска суочава са недостатком квалификоване радне снаге.

Оцијенио је добром сарадњу са Владом Српске те нагласио да се инситуционална стабилност мора искористити и за јачање реалног сектора.

- Тиме ћемо задржати број квалификованих радника, да људи не размишљају о одласку са ових простора. У доношењу Програма економских реформи и буџета за ову годину, на тај начин поставила се и Влада. Наравно да су очекивања већа него могућности. Према Влади треба имати критички став, да би се урадило више - нагласио је Чубриловић.

Када је ријеч о јачању привреде, Чубриловић је рекао да је важна сарадња Српске са другим земљама, јер се осим политичких односа јачају и привредне везе, а издвојио је сарадњу са Руском Федерацијом односно Санкт Петербургом.

Чубриловић је истакао и значај формирања власти на нивоу БиХ, јер ће осим имплементације изборних разултата, бити одблокирана и новчана средства за реализацију инфраструктурних пројеката.

Цијелу емисију "Отворено речено" можете послушати ОВДЈЕ.