latinica  ћирилица
08/01/2020 |  19:03 ⇒ 20:27 | Аутор: СРНА

За Србе најважније јединство, вјера у Бога и љубав према отаџбини (ФОТО)

Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је вечерас у Бањалуци да је за српски народ најважније јединство, вјера у Бога и љубав према отаџбини.

- Драго ми је што сам и ове године у Бањалуци и Републици Српској да заједнички прославимо Дан Републике. Најпотребније нам је заједништво, а Република Српска превладава све тешкоће зато што је стала уз Господа Бога - рекао је патријарх Иринеј након што је у Цркви Свете Тројице служена доксологија у част његовог доласка.

Фото: РТРС

Он је истакао да је веома важно то што су млади људи посвећени Богу.

- Република Српска је српска држава, а у нашим срцима куца љубав према српству и Светоме Сави - рекао је патријарх Иринеј.

Он је окупљеним вјерницима и функционерима Српске пожелио срећан Дан Републике.

Владика бањалучки Јефрем изразио је задовољство што је патријарх Иринеј и ове године са српским народом у Републици Српској.

Фото: РТРС

- Ваша светости, добро дошли у Бањалуку и Републику Српску. Осјећамо се привилегованим што се молите за нас у Српској, што нас учите и водите - рекао је владика Јефрем.

Он је нагласио да је српски народ у Републици Српској увјерен да није сам и остављен.

Фото: РТРС

Доксологији у Цркви Свете Тројице присуствовали су и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, владике Српске православне цркве, министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, шеф Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић, као и бројни вјерници.

Патријарх српски Иринеј сутра од девет часова у Храму Христа Спаситеља предводиће литургију, а потом присуствовати свечаној академији поводом Дана Републике Српске.