latinica  ћирилица
08/01/2020 |  19:33 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Положени вијенци на споменике онима који су уградили живот у темеље Српске (ФОТО)

Уочи обиљежавања Дана Републике, званичници Српске положили су вијенце на споменике онима који су дали живот за Републику Српску.

Српска наставља сигурним кораком у будућност, порука је предсједнице Републике.

Скрнављање Српске је заустављено, и она је сада економски и институционално стабилна, оцијенио је српски члан Предсједништва БиХ, и позвао да представнике Српске у заједничким институцијама да присуствују обиљежавању Дана Републике.

Трајна је обавеза да се сјећамо свих који су дали живот за Републику Српску, поручила је предсједница Српске Жељка Цвијановић, након полагања вијенаца на Споменик погинулим борцима Војске Републике Српске у Бањалуци.

Жељка Цвијановић (Фото: СРНА)

Подсјетила је да је Република Српска формирана прије почетка ратних дејстава у којима је погинуло више од 23 хиљада војника. Истиче и да је за Српску приоритет политичка стабилност, јер је предуслов економског напретка.

- Задовољна сам што су наше институције увијек најфункционалније у оквиру БиХ. Тако ће бити и убудуће без обзира на то што многи покушавају да управљају њиховим радом и осујете настојања људи који желе да допринесу бољитку Републике Српске. То неће успјети никоме - поручила је предсједница Српске.

Грађани Српске имају много разлога да буду поносни на стварање и постојање Српске, иза које је најтежи период, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Милорад Додик (Фото: СРНА)

Истакао је да су институције Српске стабилне, као и њена економија, да је број запослених највећи икада, и да су повећане плате.

- Прошли смо најтеже вријеме, ратно и поратно, када смо морали да се политички упорно боримо за статус који је био значајно угрожен. Скрнављење Републике је заустављено и намјеравамо да вратимо њене уставне позиције онако како је написано у Дејтонском мировном споразуму. То ће одређивати све наше политичке активности у наредном времену. Вјерујем да смо окупљени око тога - истакао је Додик.

Двадесет осми рођендан Српске показатељ је да је Република све јача, истиче премијер Радован Вишковић. Каже и да ће Влада учинити све да повећа инвестиције.

- Српска је из године у годину све јача и боља, економски стабилнија. Њене институције и у наредном периоду требају учинити све да она ојача економски и да се створе услови за што више инвестиција и радних мјеста - нагласио је Вишковић.

Радован Вишковић (Фото: СРНА)

Представници институција Српске положили су и у Модричи цвијеће на спомен-обиљежје некадашњем предсједнику Републике Милану Јелићу. Истакнуто је да је Јелић имао значајну улогу у економском развоју и очувању Српске.

- Институције и грађани посјетом Јелићевом гробу исказују поштовање према човјеку који је као предсједник Републике, политичар, угледни професор и спортски радник радио на томе да Српска буде стабилна - истакао је Милорад Којић, изасланик предсједнице Републике Српске.

Положено цвијеће на спомен-обиљежје Милану Јелићу (Фото: СРНА)

Поводом обиљежавања 9. јануара, Дана Републике, званичници Српске положили су вијенце и на Тргу палих бораца Народноослободилачког рата, као и на Спомен-костурници и на гробници 12 бањалучких беба на Градском гробљу у Бањалуци.

Полагање вијенаца (Фото: РТРС)