latinica  ћирилица
09/01/2020 |  07:21 ⇒ 10:49 | Аутор: СРНА

Српска трајна - српском народу обезбјеђује живот

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Република Српска трајна и да српском народу на овом простору обезбјеђује живот.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

- Историја је показала кроз сва ова времена да тамо гдје Срби нису имали државу у суштини их више и нема. То је лако видљиво чак у нашем окружењу негдје гдје смо у једном моменту били други народ у некој земљи по величини данас смо национална мањина, а чак и нисмо признати као национална мањина - рекао је Вишковић за АТВ.

Он је нагласио да је Република Српска данас стабилна и јака, те да сутра спремно и још снажније дочекује 28. рођендан.

Према његовим ријечима, Српска је данас пуно јача него што је била прије неколико година, истичући да слоган поводом обиљежавања Дана Републике Српске "За сва времена" управо говори о томе.

Вишковић је рекао да се данас у БиХ не може донијети ниједна одлука без Републике Српске.

- У наредном периоду имамо намјеру да радимо још више пројеката и инвестиција у Српској. У инвестиционом циклусу само у 2020.години имаћемо у оптицају милијарду КМ - истакао је Вишковић, наводећи да је ријеч о енергетским и пројектима путне инфраструктуре.

Вишковић је рекао да су ови пројекти на фону квалитенијег живота на овим просторима, већих плата, пензија и примања, те побољшања демографске позиције у Републици Српској.

Он је рекао да су у буџету за ову годину уведени бесплатни уџбеници за родитеље са троје и више дјеце од другог до деветог разреда, бесплатни уџбеници за дјецу из социјално угрожених породица, као и за све ученике побједнике републичких и општинских такмичења, те бесплатно школовање за све студенте који дају годину за годином.

- Људи одлазе са ових простора и земаља у региону, одлазили су и седамдесетих година прошлог вијека. Ми морамо више радити на мјерама рађања, чиме ћемо побољшати нашу демографску позицију - истакао је Вишковић.

Он је рекао да очекује да ће од марта у Републици Српској просјечна плата износити око 1.000 КМ.

Вишковић је напоменуо да је након општих избора у БиХ једино у Републици Српској у рекордном року изабрана власт, од Народне скупштине до Владе Републике Српске.

- На нивоу Савјета министара и ФБиХ власт није била изабрана. Савјет министара је изабран прије 15 дана, а упитно је када ће бити изабрана Влада ФБиХ - указао је Вишковић.

Он је рекао да Србима још није омогућено да попуне Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ, истичући да Срби нису у позицији да искористе уставно право да имају клуб који би у одређеном периоду могао да покрене витални национални интерес.

Вишковић је рекао да је, колико год претходни период био тежак за Републику Српску зато што нису била формирана друга два нивоа власти у БиХ, показао да Република Српска може да егзистира и да функционише и без тих других нивоа власти.

- Сигуран сам да је у периоду од прије неколико мјесеци била пројекција из неких центара моћи да се на Републику Српску насрне како би се она економски гушила и покушале да се смање њене ингеренције. Српска је из тога изашла још јача и мислим да их је то обесхрабрило и на неки начин натјерало да покушају формирати Савјет министара - истакао је Вишковић.

Он је рекао да је Српска показала да може да функционише и да није угрожена ниједна њена институција, а финансијска и економска ликвидност била је на таквом нивоу да је све своје обавезе извршавала на вријеме без кашњења, иако је са нивоа БиХ покушано да се оспори враћање ПДВ-а.

- Пројекти који су у Српској били завршени били су блокирани у Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ, као што је пројекат од 150 милиона евра који смо прије годину дана завршили за фазу два Коридора `Пет це`, за обилазницу код Добоја - истакао је Вишковић.

Он је рекао да је беспотребно изгубљено 12 мјесеци за Републику Српску и у том периоду могао је бити изабран и уведен у посао извођач тадова, додајући да би то још више поправило билансе, бруто домаћи производ и јавну потрошњу Републике Српске.

Вишковић је нагласио да Српска брине о свим својим грађанима, радницима, борцима, пензионерима и омладини.

Он је рекао да Влада Републике Српске максимално посвећује пажњу борачким категоријама које су учествовале у стварању Републике Српске, истичући да се из буџета за борачке категорије издваја 367 милиона КМ, а што је више од 20 одсто реалних извора у буџету, те да нису тачне неке приче у јавности да су борачка питања уређенија у ФБиХ него у Републици Српској.

- Треба још радити и повећавати давања за борце који су стварали Републику Српску. У буџету Републике за 2020. годину у складу са нашим могућностима повећали смо цивилне и војне инвалиднине, мјесечни и годишњи борачки додатак - истакао је Вишковић.

Он је рекао да Влада активно ради са борачким удружењима да се у наредном периоду стамбено збрину демобилисани борци и запосле незапослени, којих има око 9.500.

- Поново смо покренули Програм стамбеног збрињавања борачких категорија, тако да се могу пријавити оне породице које се у ранијем периоду нису пријавиле из неких разлога - додао је Вишковић.

Вишковић је рекао да ће кроз програм социјалног становања у наредних двије године у Српској бити угашени сви видови колективног становања јер ће свим људима бити омогућени нормални услови за живот.